festmények múzeum

Egy nő feljelentette magát műkincslopásért, de azt állítja, elvesztette a festményt

Egy 31 éves német nő feljelentette saját magát a hamburgi rendőségnek: azt állította, hogy ellopott egy milliókat érő Pieter Aertsen olajfestményt egy bielefeldi múzeumból.

Ez a műkincslopási ügy pedig szokatlanul hamar sikeres véget érhetne, de csak érhetne. A nő ugyanis elhagyta azt a festményt, amelyet állítólag ellopott. A bejelentés szerint a tolvaj április 27-én fényes nappal lopta el az Aersten-műalkotást. Kivette a keretből, betette egy nagy mappába, majd kisétált a bielefeldi Museum Huelsmannból, de még aznap este elvesztette a művet – írja a német hírügynökség a dpa.

Az ellopott festmény

Polizei Bielefeld

Aertsen holland festő volt, aki északi manierista stílusban alkotott. Neki tulajdonítják a monumentális zsánerfestészet feltalálását, amely a csendélet és a zsánerfestészet különös egyvelege és gyakran bibliai vonatkozásokat is tartalmazott.

Aertsen igazi úttörőnek számított, aki felforgatta a festészet hagyományos témahierarchiáját. Kortársaival ellentétben, akik a vallási képek köré csoportosították a cselekményt, a mindennapi tárgyakat és hétköznapi embereket helyezte előtérbe. Különösen dicsérik túlburjánzó piaci jeleneteiért, mint amit a Zöldségárus című alkotásán is láthatunk.

Zöldségárus (1567)

Wikipedia

A hatóságok szerint a hamburgi nő egyik ismerőse átkutatta a tolvaj lakását, de nem találta. A gyanúsított pedig egyelőre nem árulta el bűncselekmény indítékát.

A figyelmetekbe ajánljuk