Donatello Donato di Niccolò di Betto Bardi reneszánsz olas képzőművész portréja

Egy ezidáig 19. századinak vélt festett faszoborról nemrég kiderült, hogy azt valójában Donatello, eredeti nevén Donato di Niccolò di Betto Bardi reneszánsz olasz képzőművész készítette. A felfedezés után az értéke is megugrott a műkincsnek, amely nagyjából egymillió eurót, azaz közel 360 millió forintot érhet.


A Veronai Szent Péter (San Pietro Martire) 13. századi katolikus hitszónokot, Lombardia eretnekséget felszámoló inkvizítorát ábrázoló szobrot évszázadok óta a közép-olaszországi Marche tartományban fekvő fabrianói Szent Domonkos-templomban őrizték. A közelmúltig nem tulajdonítottak neki különösebb művészettörténeti jelentőséget, az alkotást ugyanis egy ismeretlen 19. századi mester munkájának vélték.

A Veronai Szent Pétert ábrázoló szobrot korábban egy 19. századi mester munkájának vélték.

YouTube

Először 15 évvel ezelőtt, a Perugiai Egyetem művészettörténésze, Fabio Marcelli vetette fel, hogy a szobor a 15. században tevékenykedő mester, Donatello munkája lehet. Neki akkor nem hittek, ám feltételezését azóta több szakértő is megerősítette, köztük a téma első számú szaktekintélye, Giancarlo Gentilini is.

A szobrot négy évvel ezelőtt Firenzébe szállították restaurálásra, ahol régi dokumentumokból az is kiderült, hogy az alkotás nem az egyház, hanem az állam tulajdona. A belügyminisztérium végül újfent a fabrianói önkormányzatra bízta a művet, amely Donatello egyetlen alkotása a tartományban. A restaurálás során a szoborról eltávolították az évek során rárakódott festékréteget, így az visszakapta élénk színű eredeti kinézetét, és már közel sem hasonlít arra, amihez a helyiek hozzászoktak.

via Kultúra.hu

A figyelmetekbe ajánljuk