Sokáig azt hitték, hogy nyoma veszett a több mint ötezer éves műtárgynak, de végig egy szivarosdobozban volt.


Véletlenül találtak rá egy skóciai szivardobozban arra az ötezer éves fadarabra, ami a gízai nagy piramishoz köthető. Egy három darabból álló tárgyegyüttes egyik tagjáról van szó, melyet Waynmann Dixon brit vasútmérnök fedezett fel 1872-ben az úgynevezett királynői kamrában.

Az Aberdeeni Egyetem szerint az immár darabokra hullott, cédrusfából készült eszközt

időszámítás előtt 3341 és 3094 között használták a Kheopsz-piramis építésénél.

A régóta elveszettnek hitt darabka az egyetem egyiptomi származású munkatársa lett figyelmes, aki éppen az intézményi gyűjtemény ázsiai részének átvizsgálását végezte. Abeer Eladanynak észrevette, hogy a lelet sorozatszáma nem illik bele az ázsiai gyűjteménybe, később pedig bebizonyosodott, hogy a fadarab valójában Észak-Afrikából származik.

A kurátor szerint egy kis töredékről van szó, amelynek azonban óriási a jelentősége, mivel egyike annak a három tárgynak, ami a nagy piramis belsejéből került elő.

A másik két lelet, egy golyó és egy kampó, jelenleg a British Museumban található. A fadarabot 1946-ban adományozták az Aberdeeni Egyetemnek, ahol azonban gyorsan elveszett.

Waynmann Dixon a Kheopsz-piramis addig ismeretlen kamráinak felfedezése közben bukkant az építőeszközre. A tárgy az egyetemen egykori hallgatója, az Egyiptomban Dixonnal összebarátkozó James Grant közvetítésével kerülhetett Skóciába.

(MTI / BBC)

Friss

A Louis Vuitton is csatlakozik az űrturizmushoz? – futurikus divatbemutatót tartottak

A vírusnak köszönhetően az idei nyár és a vele járó külföldi utazások sem történnek zökkenőmentesen. A Louis Vuitton házának kreatív igazgatója, Nicolas Ghesquière pedig éppen ezért gondolt arra, hogy az egzotikus tengerpartok helyett inkább az űrbe repíti az embereket.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt kimész a Rosaliára (X)

„Hogy készül a rosé? Rózsaszín szőlőből!" Az efféle válasz ma már ritka – egyébként valóban elhangzott egy kóstolón –, a rosék töretlen népszerűségének és a minőségi termelőknek köszönhetően a fogyasztók is egyre inkább tisztában vannak ezzel a borstílussal. Az alapokat azért nem árt újra átvenni, és persze néhány csemegét is kínálunk rosészótárunkban.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Dűlőválogatás Furmint és kacsamáj – az elegáns nyári vacsora

Jó minőségű bort fogyasztani nem csak presztízs, hanem öröm is. A bor napi – természetesen mértékletes – fogyasztásának ráadásul pozitív élettani hatásai is vannak; ez élményt pedig tovább fokozhatjuk az adott borhoz tökéletesen illő ételekkel. Cikksorozatunkban arra szántuk el magunkat, hogy a gondosan válogatott borokhoz izgalmas fogásokat ajánljunk – tesszük mindezt a VinCE KLUB kiváló minőségű tételeivel. Ez itt a Borvacsora.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk