betűk kis fakockákon
Fotó: Sven Brandsma/Unsplash

Senki nem lepődik meg, hogy melyik szó lett 2023-ban a legjelentősebb

A Collins szótárkiadó a mesterséges intelligencia szóösszetételt nevezte meg 2023 legjelentősebb szavának.


Az emberi mentális funkciók számítógépes programokkal történő modellezéseként definiált MI-t azért választottuk, mert egy kifejezés sem pörgött fel és vált olyan gyors ütemben 2023 meghatározó társalgási kulcsszavává, mint ez

– közölte a kiadó.

Ezt is olvasd el! Ezt a cikket vajon már egy gép írta?

Az MI mint rövidítés és mint szó iránti érdeklődés az elmúlt évben megnégyszereződött. Emellett az új kifejezések listájára még számos egyéb érdekesség felkerült.

Ezek közé tartozik például a kapzsiság inflációja, amelyet úgy határoznak meg, mint az infláció ürügyként való felhasználása az árak mesterségesen magasra emelése kapcsán. Ilyen még a nepo baby kifejezés, amely azokat a celebeket írja le, akik kizárólag vagy nagyrészt valamelyik híres szülőjük miatt lettek ismertek.

Ez is érdekelhet: Lol, haha, jaja - így nevetünk írásban a világ körül

Chat  GPT g\u00e9pen

Fotó: Mojahid Mottakin/Unsplash

Egy újabb népszerűvé váló szóhasználat a Collins lexikonírói szerint a deinfluencing. Ez a közösségi média olyasfajta használata, amelynek célja, hogy a felhasználókat bizonyos kereskedelmi termékek, rossz életmódbeli döntések elkerülésére figyelmeztesse.

Tudjuk, hogy a mesterséges intelligencia idén nagy hangsúlyt kapott, hiszen szemünk előtt fejlődött hatalmasat. Gyorsan mindenütt jelen is volt és olyan szinten beágyazódott az életünkbe, mint korábban akár az e-mail, a streaming vagy bármely más, egykor futurisztikusnak számító, mára már mindennapi technológiai vívmány

magyarázta döntését a kiadó a Guardiannak.

A cég tájékoztatása szerint az év szavát a különböző forrásokat, köztük a közösségi médiát is figyelő lexikográfusok választják ki.

Tavaly a permacrisis, azaz az állandó krízishelyzet kifejezés nyert, míg azelőtt az NFT mozaikszót választották. Talán nem meglepő, hogy a 2020-as év szava pedig a lockdown, azaz a lezárás lett.

A figyelmetekbe ajánljuk