keresztapa
MGM

Az 5 legjobb gengszterfilm, ha klasszikusra vágsz

Tény: rengeteg klasszikus kimaradt a listából, de ha egy régi vágású gengszterfilmre vágyunk, a lenti filmekben garantáltan nem fogunk csalódni.

Szigorúan piszkos ügyek (2002)

Két, a törvény ellentétes oldalain álló férfi útja keresztezi egymást. Yan, még mielőtt végezne a Rendőrakadémián, beépül a Triádba, ahol egy évtizedes kemény munka után magas rangra tesz szert. Ming éppen fordítva: a Triád főnökének megbízásából a rendőrségbe épül be, és a különleges információk segítségével rövid idő alatt a Bűnügyi Hírszerzési Hivatal főnökévé lép elő.

Egy végzetes éjszakán minden szál egy pontba fut: Minget azzal bízzák meg, hogy buktassa le saját Triád főnökét. Ahogy a művelet kibontakozik, mindkét oldal rádöbben, hogy tégla van köztük. A helyzet egyre súlyosbodik, Ming ráébred, hogy szigorúan piszkos ügyekbe keveredett. Kinevezése utáni első küldetése nem más, mint a tégla, azaz saját személyének leleplezése.

Ez is érdekelhet: Az Élősködők csak a jéghegy csúcsa: 5 dél-koreai film, amit látnod kell

Volt egyszer egy Amerika (1984)

Sergio Leone utolsó remekműve egy 50 évet átívelő zsidó gengsztereposz. A két jó barát – Noodles és Max – New York zsidó negyedében nőtt fel. Hamar rájönnek, hogy a szegénységből egyetlen kiút van számukra, a bűnözés, de álmukban sem fordul meg a fejükben, hogy egy napon egymásra kezdenek majd vadászni.

Sergio Leonét, a Volt egyszer egy vadnyugat rendezőjét a spagettiwestern atyjaként tartják számon, de a filmtörténet egyik legzseniálisabb gengszterfilmje is neki köszönhető, amit Ennio Morricone egyik legmagasztosabb zenéje egészít ki.

A keresztapa (1972)

Nincs, aki ne hallott volna Francis Ford Coppola varázslatos maffiafilmjéről, ami tele van olyan párbeszédekkel és jelenetekkel, amelyek azóta bekerültek a gengszterfilmek lexikonjába.

Bár nem ez volt az első nagy krimi- és gengszterfilm, mégis újrafogalmazta a műfaj lehetőségeit, főként azzal, hogy az addig látottnál nagyobb léptékben mesélt el egy bűnügyi történetet. Gyönyörű, érzelmes, lényegében tökéletesen elkészített film, és egyike azon ritka, nagy elismerést kiváltó alkotásoknak, amelyek valóban minden dicséretet megérdemelnek.

Olvasd el ezt is! 7 film, ami akár a következő utazásod inspirációja is lehet

Nagymenők (1990)

A történet az 1950-es években kezdődik, amikor Henry kamaszként vágyakozva figyeli a szemközt lakó, sokak által a legnagyobb tiszteletben tartott maffiózó, Jimmy fényűző életét. A félig ír, félig szicíliai származású fiút, aki mindig is közéjük vágyott, könnyen elcsábítja a gengszterek világa, és egy napon a helyi keresztapák családjának szolgálatába áll.

Ugyanekkor csatlakozik a csapathoz a Henry-vel nagyjából azonos korú, így még könnyen befolyásolható Tommy DeVito, akivel a bajtársiasság jegyében és a nagymenők árnyékában gyorsan beletanulnak a szakmába. Néhány hónap sem telik el és Henry-t, akit maga Jimmy vezet be a könnyen szerzett pénz és a brutalitás világába, egyre többen előre köszöntik az utcán és név szerint ismeri a legjobb bár ajtónállója.

Az újdonsült gengszterek gyorsan profikká válnak és hozzászoknak a vérrel áztatott, ám annál fényesebben csillogó gazdagsághoz. Egy napon azonban Henry-t válaszút elé állítja az alvilágért folytatott halálos küzdelem; az erőszak és a gyanú végleg elválasztja őt a családjától.

A keresztapa II. (1974)

Magasan volt a léc, de Coppola második része felülmúlja elődjét, mivel két irányba vezeti a Corleone családot: vissza a múltba, hogy nyomon kövesse Don Corleone felemelkedését, és a jövőbe, az 1950-es évekbe, ahol a trónörökös Michael nem habozik a legveszedelmesebb fegyverekhez nyúlni, hogy hatalmát, befolyását és pénzét megtartsa, és védelmet biztosítson családjának.

A filmtörténet egyik legjobb folytatásáról van szó. Még lenyűgözőbb az a tény, hogy Coppola ugyanebben az évben elnyerte a cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát is egy másik filmjével, a Magánbeszélgetéssel.

A figyelmetekbe ajánljuk