maffiozó
Az FBI legújabb fogása jól mutatja, hogy a maffiózók sem különböznek sokban a „hétköznapi emberektől". Ugyan nem „munkájuk" nem mindennapi, a problémájuk sokszor ugyanaz, mint más vállalatnak. Egy különbséggel: náluk egy hasonló hiba jóval többe kerülhet.


A generációs különbségek nem csupán családi probléma: a munka világában is komolyabb fennakadásokat tud okozni.

Ugyan a vállalatok az értékes munkaerőt igyekeznek minden eszközzel megtartani, az idősebb tisztségviselők inkább az anyagi juttatásokban látják a megoldást, és sok esetben nem törődnek a fiatalok számára kiemelkedően fontos tényezőkkel. Ilyen például a mentális egészség megőrzése is. Sok munkahely pedig nem tudott kellőképpen alkalmazkodni a fiatalabb generációk dinamizmusához, ami sokszor atrocitásokhoz, elbocsátásokhoz, felmondásokhoz, vagy épp végzetes hibákhoz vezet.

A fiatalabbak narratíváját Csendes generáció tagjai és a Baby Boomerek (Ratkósok) sokszor nem feltétlen értik: sokan lustának és nárcisztikusnak látják a fiatalokat, és a munkamoráljukat is megkérdőjelezik. Ezekből pedig generációs szakadék lesz a munkahelyeken, amelyet nagyrészt digitális és kommunikációs különbségek jellemeznek.

Ugyan komikusan hangzik, de a maffia is hasonló problémákkal küzd. Esetükben a végzetes hiba azért mást jelent.

Jó példa erre a New York-i Colombo-család esete, amelyet a Haszon mutatott be a The Wall Street Journal cikke alapján.

Szeptember közepén a New York-i rendőrség 11 embert állított elő, akik közül kilencet le is tartóztattak.

A hírek szerint a hírhedt Colombo-család teljes vezetősége hűvösre került.

Az ügy fővádlottja a 87 éves Andrew Russo, aki feltehetően a bűnszervezet vezetője. A bűnlajstroma tipikus maffia tevékenységekből áll, például zsarolásból, erőszakból és a helyi szakszervezetek kizsákmányolásából.

A történet érdekessége, hogy a keresztapa részben a fiatal, millenárisok bandatagok miatt bukott le.

Scott Curtis FBI ügynök elmondása szerint Russo nem tudott bánni a fiatal bandatagokkal, ami bizalmatlanságot és szétszórtságot eredményezett. Több korábbi nyomozó hozzátette, hogy a millenárisok maffiózók már nem úgy üzletelnek, mint a „nagy öreg" elődjeik. Ők viszont ragaszkodnak a bevált módszerekhez – az ellentétek pedig hibákat szülnek.

Az idősebb tagok folyamatosan arra panaszkodnak, hogy a millenárisok – akik nem a város utcáin, hanem a külvárosban nőttek fel – puhányabbak, butábbak és nem olyan hűségesek, mint a régmúlt maffiózói

– írja a Journal.

Jól példázza mindezt az egyik Colombo-bandatag, aki telefonos üzenetben megfenyegetett egy tisztségviselőt az egyik szakszervezeti zsarolás során, ami végül terhelő bizonyítéknak minősült Russo esetében.

Ahogy a család egyik oszlopos tagja fogalmazott:

Minden ott van velük a telefonjaikon.

Ugyan a maffia mindennapi munkája egy árnyalatnyival másképp néz ki, mint például más legális vállalaté, a menedzsment felépítése nem sokban különbözik.

Ezek a generációs háborúk egy igazi mikrokozmoszt alkotnak a szervezett bűnözés működésében, ahol a munkahely a csatatér. Minden bizonnyal előbb-utóbb a klasszikus gengszterek el is fognak tűnni.

A kérdés csak az, hogy a modern, digitális világban felnőtt ifjak hogyan alakítják majd át a maffia működését.


A figyelmetekbe ajánljuk