Madonna
Fotó: Getty Images

Hatvanhat éves lett a világ legismertebb énekesnője

„Megyek tovább, és csinálom!" – 66 éves lett a popkultúra ikonja, Madonna

Madonna Louis Ciccone Veronica – ez a név sokaknak talán nem mond semmit, de ha csak annyit mondunk, hogy Madonna, mindenki rögtön tudja, kiről van szó. A több mint 4 évtizede a pályán lévő énekesnő, színésznő, popkulturális ikon talán a világ egyik legismertebb híressége, akinek a munkásságáról és jelentőségéről már különböző egyetemi tanszékeken kurzusokat is tartanak. A hatvanhatodik születésnapját ünneplő élő legendáról milliónyi újságcikk, film, könyv és tanulmány jelent már meg: vannak, akik az egekbe magasztalják, mások szerint Madonna maga a megtestesült gonosz. Egy dolog azonban biztos: képtelenség szó nélkül elmenni mellette.



​Katolikus neveltetés és botrányos iskolai évek

Madonna tin\u00e9dzserk\u00e9nt

Madonna tinédzserként is lázadó volt

Fotó: Getty Images

Talán kevesen hinnék, de az apai ágon olasz, anyai ágon francia-kanadai felmenőkkel rendelkező énekesnő öt testvérével együtt kifejezetten szigorú, katolikus neveltetésben részesült gyerekként. Nyolc évesen meg is keresztelkedett, ekkor vette fel a Veronica nevet. Ráadásul Madonna tinédzserként is katolikus iskolába járt, de már ekkor kilógott a többiek közül.

A fellelhető információk szerint az énekesnő a szünetekben cigánykerekezéssel, énekléssel szórakoztatta a többieket és gyakran a tanórák kellős közepén felállt, felhúzta a szoknyáját és a bugyiját mutogatta az osztálytársainak.

Egy magányos lány voltam, aki tartozni szeretett volna valahova. Nem éreztem magam lázadónak, jó jegyeim voltak, elvégeztem a feladataimat. Nem borotváltam a hónaljamat, nem viseltem sminket, mint a többi lány. Tanultam és fejlesztettem magam. Az volt az álmom, hogy egy nap valaki lesz belőlem

– emlékezett vissza az énekesnő a gyerekkori éveire.

Ez is érdekelhet! 5+1 sztár, akiket rokoni kapcsolat fűz a királyi családhoz

​A lány, aki előtt New York is meghajolt

Madonna a nyolcvanas \u00e9vekben

Madonna a nyolcvanas években érkezett New Yorkba

Fotó: Getty Images

A fiatal lányt ugyan felvették a Michigan Egyetemre, ő képtelen volt elviselni a szigorú szabályokat, ezért úgy döntött, hogy New Yorkban próbál szerencsét.

Életemben először ültem repülőn, életemben először fogtam magamnak taxit egy nagyvárosban. 35 dollárral és egy álommal érkeztem meg New Yorkba: ez volt életem legbátrabb döntése

– olvasható a Madonnica: The Woman & The Icon From A To Z című könyvben.

Madonna eleinte ruhatárosként és liftkezelőként dolgozott, miközben napról-napra próbált túlélni. De persze mindeközben az álmát sem felejtette el: zenészekkel ismerkedett, partikra járt és féktelen éjszakai életet élt. A siker pedig lassan, de biztosan elérkezett. Ebben nagy szerepet játszott ebben az is, hogy Madonna egy ideig a New York-i élet egyik legismertebb művészével, Jean-Michel Basquiattal ápolt romantikus viszonyt.

Árucikk: szex

Madonna

Az ikonikus rövidre vágott szőke haj és a hegyes melltartó egy korszak jelképévé vált

Fotó: Getty Images

Madonna – és természetesen a menedzsmentje – az első pillanattól kezdve pontosan tudta, hogy a szexuálisan túlfűtött viselkedésével, a polgárpukkasztó megjelenésével és az erotikus töltetű dalaival azonnal magára vonja majd a figyelmet. És így is történt. A Like a Virgin névre hallgató második stúdióalbuma akkora figyelmet kapott, amilyet előtte kevesen. Ez volt az első olyan női előadó által jegyzett album, amit több mint ötmillió példányban adtak el az Egyesült Államokban.

Madonna pedig sztár lett. Nem egy közepesen ismert énekesnő, nem egy sikeres dalszerző, nem egy tehetséges fiatal lány, hanem nagybetűs sztár.

Ezt is olvasd el! Oprah-tól Taylor Swiftig – a 15 leggazdagabb amerikai nő

Ehhez persze hozzájárult az is, hogy az album címadó dalához készült klipben Madonna több helyen kivágott menyasszonyi ruhát viselt, csipkés melltartóval és kereszttel a nyakában, ami sokaknál kiverte a biztosítékot. A felháborodás azonban csak még tovább növelte az énekesnő népszerűségét:

a nyolcvanas években szinte minden tinédzser lány olyan akart lenni, mint Madonna.

Az emberi jogi aktivista, aki minden tabut megdönt

Az emberek azt mondják rám, hogy megosztó vagyok. Szerintem a legmegosztóbb dolog, amit valaha tettem, az az, hogy még mindig itt vagyok

– mondta az énekesnő egy 2016-os interjúban. És valóban: az elmúlt években talán még több támadás érte Madonnát a kora, a megjelenése és a viselkedése miatt, mint a nyolcvanas években.

Tovább fogok menni, tovább fogom csinálni azt, amit eddig is csináltam. Feszegetem a határokat és minden hímsovinisztának és kritikusomnak azt üzenem: mindenkinek joga van úgy megöregedni, ahogy szeretne! Én így érzem jól magam és ebből nem engedek

– mondta egy interjúban Madonna.

Az énekesnő töretlen sikerét pedig talán épp annak köszönheti, hogy nem enged az elveiből. Már akkor kiállt az LMBTQ-közösség tagjainak jogaiért, amikor ez még egyáltalán nem volt elfogadott. Szót emelt a háborúk ellen, felhívta a figyelmet a társadalmi igazságtalanságokra és olyan témákat emelt be a köztudatba, amiket előtte mindenki tabunak tekintett.

Madonna

Madonna évtizedek óta felszólal a társadalmi egyenlőtlenségek ellen

Fotó: Getty Images

Ezek után pedig talán mindegy is, hogy 66 évesen épp milyen ruhában jelenik meg és hogy viselkedik a pop koronázatlan királynője.

Amit Madonna véghez vitt a zenei életben, ahogy küzd a társadalmi egyenlőtlenségek ellen, ahogy kiáll az elnyomottak jogaiért, egyszerivé és megismételhetetlenné teszi a személyét.

A figyelmetekbe ajánljuk