üres képkeretek
Fotó: Shutterstock

39 millió forintot érő műkincsekkel kopogtak be a nyomozóhoz a rablók

Újabb ellopott festményeket szerzett vissza a holland műkincsnyomozó, Arthur Brand. A mostani eset különlegessége abban reljlik, hogy mindehhez otthoni kanapéjáról is alig kellett felállnia.


A műkincsnyomozó azzal vált ismertté a közelmúltban, hogy ő szerzett vissza egy ellopott Van Gogh-festményt, méghozzá egy ikeás szatyorba csomagolva.Arthur Brand most újabb értékes műkincsekhez jutott hozzá, sokat viszont ezalkalommal nem kellett dolgoznia az ügyön.

Ez is érdekelhet: 5 ellopott, híres festmény, amiről még most sem tudjuk, merre lehetnek

Elmondása szerint éppen focimeccset nézett otthon egy késői péntek délután, amikor valaki becsengetett hozzá. Az ajtóban egy férfi állt, aki megkérte, hogy segítsen neki kipakolni néhány árut a ház előtt álló furgonból. Miután megkérdezte az idegentől, hogy mik is ezek pontosan, kiderült, hogy egy holland városból, Medemblikből ellopott műkincsekről van szó.

Mit kell tudni ezekről a festményekről?

Múlt hónapban a Hollandia északi részén található településről elloptak hat festményt. Igaz, hogy a zsákmány pénzben kifejezett értéke nem hatalmas – körülbelül 100 ezer euró (körülbelül 39 millió forint) – a műkincsek nagy történelmi jelentőségűnek számítanak. Köztük található több 7. századi portré, továbbá a 16. században élt németalföldi herceg, Orániai Vilmos arcképe is.

A képek szeptemberi eltűnése után Brandet a holland sajtóban széles körben idézték, alábbi mondata miatt:

A tolvajoknak hat kerékpárt kellett volna inkább ellopniuk, mivel azokat könnyebb is lenne továbbadni.

A rablók ettől annyira megijedhettek, hogy inkább maguk feladták magukat a nyomozónál.

Ezt is nézd meg! Megdöbbentő, ahogy a restaurátor megtisztította ezt a 16. századi festményt - videó!

A Van Gogh visszaszerzése körüli hírverés valószínűleg arra késztette a tolvajokat, hogy egyszerűen visszaadják a festményeket. Egyes esetekben elégetik a szerzeményt, csak hogy megszabaduljanak a bizonyítéktól, mert rájönnek, hogy nem tudják eladni őket.

nyilatkozta már az október 13-ai eset után Brand, majd megdícsérte az elkövetőket:

Egyszóval nagyon hálás vagyok, hogy úgy döntöttek, helyesen cselekszenek. Lopni rossz dolog, de ha visszaadod, legalább valami jót teszel.

Nagy álmát is elmondta: a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeum részére szeretne visszaszerezni pár 33 év óta nyoma veszett alkotást. Az 500 millió dollár (közel 180 milliárd forint) értékű festmények között szerepel Vermeer, Manet és Rembrandt művei közül is.

A figyelmetekbe ajánljuk