Vincent Van Gogh: A nueneni presbitérium kertje tavasszal című alkotása

A festő 1884-es A nueneni presbitérium kertje tavasszal című alkotása 2020 márciusában tűnt el egy holland múzeumból. Egy évvel később letartóztattak a lopás gyanúsítottját, de a műalkotást csak most találták meg.


A műkincsekkel foglalkozó holland magánnyomozónak, Arthur Brandnak egy neve elhallgatását kérő kapcsolattartó három évnyi keresés után adta át az eltűnt Vincent Van Gogh-festményt, amelyet még 2020 tavaszán loptak el. A képet egy régi párnahuzatba csomagolták, és egy Ikeás táskába tették bele – közölte az Artnet News.

A magánnyomozó – aki pályafutása során több mint 200 ellopott műkincs felkutatásában segített nemzetközi szinten is – nyilatkozata szerint a festményt visszaszolgáltató személynek nem volt köze a lopáshoz.

A műalkotást azóta az amszterdami Van Gogh Múzeumba szállították konzerválásra. A múzeum kifejtette, hogy a festmény hányattatott sorsa ellenére még mindig jó állapotban van, viszont hetekbe vagy akár hónapokba is telhet, mire visszajut eredeti helyére.

Ezt is olvasd el! Ezt a képet festette volna meg utoljára van Gogh – előkerült a másolatáról készült fotó

A Groninger Múzeum rendkívül boldog és megkönnyebbült, hogy a mű visszakerült

– írta közleményében a hely igazgatója, Andreas Blühm. Ebben az intézményben lehetett eredetileg megtekinteni a művet, azonban ők kölcsönadták a Singer Laren Múzeumnak, ahonnan a világjárvány kitörése után nem sokkal nyoma veszett.

Brand magánnyomozó az Instagramon is bemutatta a visszaszerzett festményt:

Végre itt van. Visszatért. Pár perc múlva átadom a múzeum igazgatójának. Utána pedig megiszok egy italt a rendőrökkel, akik részt vettek Vincent van Gogh gyönyörű művének visszaszerzésében.

Ezt is nézd meg! 5 ellopott, híres festmény, amiről még most sem tudjuk, merre lehetnek

A festményt egész pontosan 2020. március 30-án hajnali 3:15 körül – Van Gogh-nak a születésének évfordulóján – lopták el. A riasztásra reagálva a hatóságok nem sokkal később a helyszínre érkeztek, de addig már senkit nem találtak ott. A holland Brand pedig azonnal nekilátott a nyomozásnak, hiszen személyes sértésnek vette, hogy a bűncselekmény az ő hazájában történt.

2021 áprilisában letartóztattak egy 58 éves férfit, akit a média csak Nils M-ként emlegetett. A gyanúsítottat azóta bűnösnek találták egy Van Gogh, valamint egy Frans Hals-festmény ellopásában is, a bíróság pedig nyolc év börtönbüntetést szabott ki rá.

A figyelmetekbe ajánljuk