Pillanatok a 19. századból – a világ legrégebbről fennmaradt fotói

Pillanatok a 19. századból – a világ legrégebbről fennmaradt fotói

A fénykepező egyfajta időgép, amely lehetővé tette számunkra, hogy olyan pillanatokat is megörökítsünk, amelyeket egyébként elveszítettünk volna az idő múlásával. Egy csodálatos találmány, aminek köszönhetően megnézhetjük a világ legrégebbi fotóit, ezzel is visszarepülve a múltba.


A legrégebbi fennmaradt fénykép egy nőről (nyitott szemekkel)

Wikipédia

John William Draper brit-amerikai orvos és kémikus élete során a különleges felfedezéseivel az elismert feltalálók élvonalába szeretett volna kerülni. Leginkább Daguerre tanulmányai és munkássága inspirálta.

Első pillantásra azt hihetnénk, hogy a nő, akiről fotót készítette, a felesége. Draper életében azonban egy másik nő is fontos szerepet töltött be. A közel 200 éves fotón a húgát, Dorothy Catherine Drapert láthatjuk. Ám ebben az időben rengeteg akadállyal kellett megküzdeni a lelkes fotósoknak. Az egyik ilyen korlát a mozdulatlanság volt. Az alanynak rezzenéstelenül kellett ülnie a hosszabb expozíciós idő miatt. Szerencsére Dorothy készen állt a kihívásra, az eredmény pedig lenyűgöző lett.

Ez is érdekelhet: Hátborzongató fotó készült egy hangya arcáról

Az első fotó a Holdról

A Holdr\u00f3l k\u00e9sz\u00fclt legkor\u00e1bbi fennmaradt fot\u00f3 John William Draper

A Holdról készült legkorábbi fennmaradt dagerrotípia.

Wikipédia

Senki sem állhat John William Draper és elszántsága útjába, hogy valóban történelmet írjon. Nemcsak abban volt első, hogy lefényképezett egy nőt, hanem ő fotózta le először (és sikeresen) 1840-ben a Holdat

Draper volt továbbá a fotokémia első alaptörvényének, a Grotthuss-Draper-törvénynek a társfelfedezője is.

A dagerrotípiák nem sokáig eltarthatók, hacsak nem őrzik meg őket gondosan a készítés pillanatától kezdve, így a holdkép az elmúlt 180 év alatt sokat sérült, de még mindig megvan, így egy jelentős asztrofotográfiai ereklye.

Az első manipulált fotó vagy egy mély társadalmi elemzés?

Wikipédia

A képen látható férfi még él, egészen pontosan élt, amikor a kép készült, de mai napig nem tudni, hogy mi volt a fotó pontos célja. Sokan az első manipulált fotó címet aggaták rá, ám a képen látható férfinak, Hippolyte Bayardnak talán mélyebb gondolatai voltak annál, minthogy úgy pózoljon, mintha éppen elhunyt volna.

A fényképen Bayard áldozatként mutatja be magát, aki vízbe fulladás áldozata lett, amit feltehetőleg az váltott ki, hogy a francia hatóságok felfedezését nem ítélték Daguerre úttörő munkájával egyenrangúnak.

Egy beszámoló szerint Bayard 1839-ben egy párizsi aukciós teremben rendezte meg azt a kiállítást, amelyet egyesek a világ első fotókiállításának tartanak. Ez a történelmi kontextus pedig azt sugallja, hogy önarcképe egy olyan alkotás, ahol a felismerés, a szerzőség, a megjelenítés, a láthatóság, a láthatatlanság, az igazság és az illúzió kérdései találkoznak.

Olvasd el ezt is! Öt évbe telt, de végül elkészült – itt a legrészletesebb kép az Orion-csillagképről

A legrégebbi fotó New Yorkról

Wikipédia

New York Cityt a gazdaság, az üzlet és a divat nyüzsgő központjaként ismerjük. De ez nem volt mindig így. Ahogy a legrégebbi New York-i fénykép is ábrázolja, inkább hasonlított egy elhagyatott farmra, mint a ma ismert metropoliszra. Nem tudni biztosan, ki készítette a fotót, de 1848-ban készült a ma Manhattan néven ismert Upper West Side-on.


A figyelmetekbe ajánljuk