Itt a lista: ez a világ 5 legnépszerűbb kutyafajtája jelenleg

Napjainkban közel 500 kutyafajta létezik világszerte, ezek közül azonban van pár nagy kedvenc, amelyekkel szinte minden héten szembe találkozhatunk az utcákon. Alábbi listánkban azt az öt kutyafajtát mutatjuk be, amelyek 2023-ban globálisan a legnagyobb népszerűségnek örvendenek.


5. Uszkár

uszk\u00e1r

Fotó: Steven Van Elk/Unsplash

Rengeteg időt kell az uszkárokkal foglalkozni: a nagy séták mellett különböző agyi tevékenységet igénylő feladatokra is szükségük van. Továbbá szőrzetük is rendkívül alapos karbantartást igényel. Mindezek mellett megéri őket tartani és nem hiába ennyire népszerűek. Ezek a kisméretű ebek főként arról híresek, hogy egyszerre rendkívül intelligensek és szociálisan is nagyon nyitottak. Jól kijönnek más háziállatokkal, idegenekkel és a gyerekekkel is, így családos környezetben megállják a helyüket.

Ez is érdekelhet: Nehéz döntés: a 10 legjobb kutyafajta első gazdiknak

4: Németjuhász

n\u00e9metjuh\u00e1sz

Fotó: Shayna Douglas/Unsplash

Ez a fajta nemcsak nagyszerű rendőr-, kereső- és mentőkutya, hanem szeretetteljes háziállat is. A németjuhászok nagy energiájú, okos és védelmező ebek. Egy házi kedvencekkel idomításával foglalkozó szakember szerint az intelligens fajtájú kutyák hajlamosabbak a csintalanságra, mert könnyebben unatkoznak, és pont ebbe a körbe tartoznak ők is. Ezt megelőzhetjük azzal, ha kiképzéssel, sporttal, rágójátékokkal elfoglaljuk őket.

3: Golden Retriever

golden retriever

Fotó: David Moynihan/Unsplash

A golden retrieverek messze földön híresek csodálatos szociális érzékükről. Gyengédek, barátságosak és rendkívül erősen ki tudják fejezni gazdáik iránt érzett szeretetüket. Ami a testmozgást illeti: a golden retrievereknek a szakértők szerint napi két óránál is több aktív játékra van szükségük. A goldenek szőre hosszabb és vastagabb, ezért erősen vedlenek, így házban való tartásuk átgondolandó. Ajánlott naponta vagy hetente legalább kétszer kifésülni őket.

2: Labrador

labrador

Fotó: Alexander Grey/Unsplash

A népszerűségi listát több mint 30 évig vezető kutyafajta nagyon sok szempontból hasonlít az előbb méltatott golden retreiverre. A labrador retriever már régóta a tökéletes családi kutya szinonimája. Játékos, energikus és hűséges állatként szinte bármilyen élethelyzetben ideálisak. Könnyű őket kiképezni, mivel nagyon igyekeznek a gazdájuk kedvében járni.

Ezt is olvasd el! IQ-bajnokok: a 11 legokosabb kutyafajta

A határtalan energiával rendelkező fajta sok mozgásteret igényel. Szintén szükségük van mentális stimulációra – gondoljunk csak a kirakós etetőkre vagy játékokra, a kiképzésre és a sportra.

A labradorok sűrű, kettős szőrzettel rendelkeznek, ezért hajlamosak a vedlésre, de ezt csökkenthető, ha hetente legalább egyszer kifésüljük őket. Az olyan időszakokban, amikor sok a vedlés – tehát tavasszal és ősszel – előfordulhat, hogy naponta kell bundájukat ápolgatni. Bár világviszonylatban ezüstérmesek, hazánkban még mindig ezzel a fajtával találkozhatunk leggyakrabban.

1: Francia bulldog

francia bulldog

Fotó: Martin Katler/Unsplash

A francia bulldogok idén először végeztek a dobogó tetején, tíz éve még a 14. legnépszerűbb fajta volt. A morgó hangú ebek végtelenül kedvesek tudnak lenni, amellett, hogy játékosak, így ha egy család egy kisebb termetű házi kedvencet választana, sokszor ez a fajta lesz a nyerő.

A francia bulldogoknak naponta legfeljebb egy óra mozgásra van szükségük. Mivel laposabb arcszerkezettel bírnak, ezért könnyen légzési nehézségeik lehetnek. Így különös figyelmet kell fordítani, hogy ezek a kutyák ne terhelődjenek vagy melegedjenek túl mozgás közben.

A figyelmetekbe ajánljuk