nő játszik egy kutyával
Shutterstock

Nehéz döntés: a 10 legjobb kutyafajta első gazdiknak

Nem sok izgalmasabb van annál, mint amikor egy új négylábú baráttal bővül a háztartás. Egy kutya társasága semmi máshoz nem hasonlítható, sokan pedig nem is tudják elképzelni az otthonukat nélkülük. Ha azonban még soha nem volt kutyánk, akkor érdemes a kutyafajták előtt a saját életmódunkat, othonunkat és az időigényünknek figyelembe venni, hogy végül a legmegfelelőbb kutyafajtát válasszuk.

Kutyaválasztáskor fontos mérlegelni, hogy mely fajták illenek majd jól az életmódunkhoz, iletve az adott fajta mennyire igényli a mentális lefárasztást (vagy kiképzést). Jó példa erre a szibériai husky: a gazdik gyakran az imádnivaló, farkasszerű kinézetük miatt vásárolják őket, de a fajta gyakran makacskodik, emellett sok edzést és mozgást igényel, amit az első gazdik nehezen tudnak megoldani – emiatt több kutya is a menhelyen végzi.

Ha azonban megfelelően utánanézünk a dolognak, megismerhetjük az egyes fajták leggyakoribb jellemzőit, és könnyebben igazíthatjuk ezeket a saját életvitelünkhöz. Az állateledel-gyártó Purina írt egy listát a legjobb elsőgazdis kutyafajtákról. Hozzátették: egyedenként lehetnek eltérések, de a leendő gazdik ezzel árnyaltabb képet kaphatnak.

Ezt pedig mi tesszük hozzá: persze nem kötelező fajtiszta kutyákban gondolkodni, a listát csupán érdekességként közöljük. A lista pedig nem azt jelenti, hogy a többi kutyafajta ne lenne jó egy megfelelően felkészült gazdi mellett.

De jöjjön a lényeg!

Golden retriver

golden retriver

Shutterstock

A golden retrievereket nem kell bemutatni: barátságosak, engedelmesek, könnyen taníthatóak, ami miatt az egyik legjobb fajtáról van szó első gazdik számára. Szelíd természetüknek köszönhetően jellemzően az egész családdal jól kijönnek, beleértve a többi háziállatot is.

A fajta szeret tanulni, ezért könnyű őket kiképezni, amit kifejezetten igényelnek is. A testmozgás már nagyobb kihívást jelent, mivel a elég nagy a mozgásigényük: a friss gazdinak érdemes hosszú sétákkal számolnia. A retrievereket emellett nem kell túlságosan ápolni, elég hetente egyszer megfésülni őket – ezt viszont a vedlési időszakban érdemes gyakrabban végezni.

Ez is érdekelhet: A te kutyád is eszi a füvet? Elmondjuk, miért!

Labrador retriever

labrador retriever

Shutterstock

A labrador retrieverek szintén az egyik legnépszerűbb kutyafajtának számítanak, ami nem véletlen. A labradorok általában alkalmazkodóképesek, barátságosak, hűségesek és ragaszkodóak. Imádják a családos otthonokat, tagjait pedig rendszerint örömmel szórakoztatja. Szintén tanulékony fajta, ezért könnyű kiképzeni őket, és hasonlóan a golden retrieverekhez, a labradorok is inkább aktívabb otthonokba valók, mivel szintén mozgást igényelnek – ha ezt nem kapják meg, gyakran a háztartás bánja.

Bichon frisé

bichon fris\u00e9

Shutterstock

Ha inkább egy kisebb méretű kutyában gondolkodunk, akkor a bichon frisé mindenképp jó választás. A fajta hipoallergénnek számít, ennek köszönhetően remek döntés azoknak, akik valamilyen allergiával küszködnek. Ugyan a hullámos szőrtömeg megtévesztő, de a bichon frisé szőre egyáltalán nem hullik, így a lakásban sem lesz ezzel gond. Egy dolgot viszont fontos kiemelni: rendszeres ápolásra van szükségük.

Könnyen tanítható, alkalmazkodóképes és kis háztartásokba kiváló társ – bár nekik is sok sétára és rendszeres zöld területre van szükségük.

Cavalier King Charles spániel

Cavalier King Charles

Shutterstock

A Purina listája szerint a Cavalier King Charles spániel szintén az egyik legjobb kutya az első gazdik számára, mivel szeretetteljesek, szelíd természetűek, és szinte mindenkivel kijönnek. A szakértők szerint a fajta a barátságosság egyik mintaképe, és az új tulajdonosa már az első percben beleszeret az életvidám jellemébe. Ráadásul a kistestű fajtának mérsékelt a napi mozgásigénye. Könnyen ápolhatók, és általában jól tűrik a pozitív megerősítési módszerekkel történő kiképzést.

Uszkár

uszk\u00e1r

Shutterstock

Az uszkárokat (vagy pudliikat) sokan félreismerik: megjelenése miatt sokan elkényeztetett, öleb kutyának tartják, pedig ez egyáltalán nem igaz. A különböző méretű uszkárok – toy, törpe, közép vagy óriás – az egyik legintelligensebb kutyafajtának számítanak, könnyen képezhetőek és általában igen jó társai a kezdő kutyatartóknak, hiszen rendkívül ragaszkodóak.

A magas intelligenciaszintjük miatt azonban rengeteg mentális és fizikai stimulációra van szükségük ahhoz, hogy boldogok maradjanak, ezért az új tulajdonosoknak fel kell készülnie ezekre, hogy valóban boldog élete legyen az új családtagnak. Gyönyörű bundájuk rendszeres ápolást is igényel, ezért ezt is érdemes szem előtt tartani.

A legjobb 10 kutyafajta első gazdiknak a Purina szerint 

  1. Golden retriver;
  2. labrador retriever;
  3. bichon frisé;
  4. Cavalier King Charles spániel;
  5. uszkár;
  6. yorkshire terrier;
  7. mopsz;
  8. papillon;
  9. angol agár;
  10. boxer.


A figyelmetekbe ajánljuk