németjuhász
Shutterstock

IQ-bajnokok: a 11 legokosabb kutyafajta

Az állatvilágból a kutyák intelligenciája kiemelkedik. Nem csak emberi szavakat képesek megtanulni és reagálni rájuk, de úgy tűnik, még a hangulatunkat is képesek megérteni. De még így is vannak kiemelkedően okos fajták, akik kiemelkednek a társaktól.

A kutyákatat nem olyan könnyű az intelligenciatesztjük alapján osztályozni. Az intelligencia mérése bonyolult feladat, mivel összetett tulajdonságról van szó, az intelligenciának számos fajtája létezik. Például a kutyás IQ-tesztek sokszor azon alapulnak, hogy az állat mennyire lelkesedik egy-egy jutalomfalat vagy játék irán, így az eredmények gyakran torzítanak.

Januárban egyszár már beszámoltunk egy friss tanulmányról, ahol a kutatók igyekeztek a legkomplexebb feladatok alapján felmérni kutyafajták intelligenciáját, ezekről az eredményekről itt lehet olvasni.

Egy biztos: a kutyákat évszázadok, néha évezredek során úgy tenyésztették ki, hogy bizonyos munkák elvégzésére specializálódjanak, így egyes fajták bizonyos képességekben jobban jeleskednek, mint mások. A vérebek például több mint 100 kilométeren keresztül is képesek követni egy szagot, míg a border collie-k kiemelkedően tehetségesek, ha trükkökről és ügyességi feladatokról van szó.

Egyes kutyafajták azonban különösen jók az új dolgok, köztük a trükkök és parancsok megtanulásában. Az állateledel-gyártó Purina ezek alapján állította össze a saját listáját a legokosabb kutyafajtákról. Mutatjuk, mire jutottak!

1. Border collie

Unsplash/Jiasong Huang

Az Obedience- és Agility-versenyeken a legtöbbször a border collie-k győzedelmeskednek (előbbi lényege az engedelmesség, utóbbiban pedig a kutyáknak időre kell egy akadálypályát teljesíteni - a szerk.), ahogy a gyorsaságra és ügyességre kihegyezett flyball-versenyeket is ők nyerik, nem beszélve a különböző terelői megmérettetésekről.

Intelligenciájuk, lelkesedésük és munkára való hajlandóságuk miatt az egyik leghíresebb kutyapszichológus, Stanley Coren is az első helyre rakta az intelligencia-rangsorában.

Megdöbbentő, de a Purina szerint a legtöbb border collie öt másodperc alatt képes megtanulni egy új parancsot, és azt az esetek 95%-ában követni is tudja azokat. Ráaádsul a fajta híres a „lapulásról” és a „bámulásról”, amelynek köszönhetően képes megfélemlíti a különböző jószágokat, ezért valóban a legjobb terelőkutyáként vannak feljegyezve.

Ez is érdekelhet: A te kutyád is eszi a füvet? Elmondjuk, miért!

2. Német juhászkutya

Unsplash/Katelyn MacMillan

A németjuhász az egyik legyakoribb munkakutya, ami a kiemelkedő intelligenciájuknak köszönhető. A fajta gyakran szolgál a különböző fegyveres erők mellett is, ami szintén jól bizonyítja, hogy az egyik legokosabb kutyafajtáról van szó.

A könnyen alkalmozkodó és képezhető németjuhászok mindig is népszerű fajta volt a katonaság és a rendőrség körében, mivel könnyen megtaníthatóak arra,is hogy bombát, kábítószert vagy éppen embert szagoljanak ki. Kiváló szimatuknak köszönhetően gyakran használják őket kereső- és mentőkutyaként is – képességei miatt a fajtát használták először vakvezetőkutyaként is

Ha valaki a németjuhász mellett döntene, érdemes tisztában lenni, hogy a fajta sok mozgást és szellemi stimulációt igényel, így ha nincs időnk, akkor nem biztos, hogy nekünk való.

3. Toy uszkár

Unsplash/Alison Pang

Sokak szerint a toy uszkárok divatkutyák, pedig az egyik legokosabb kutyafajta (ahogy nagyobb társai is), és az egyik legmagasabb munkaintelligenciával rendelkeznek.

Sokan elfelejtik az uszkár történelmi gyökereit, de valójában a Pudel a német „pudeln” szóból ered, azaz „vízben pancsoló”. Hogy miért? Mert az uszkárok a halászkutyáktól származnak. és arra tenyésztették ki őket, hogy bármit kihozzanak a vízből; elsősorban pedig a vízimadarak vadászatánál vetették be őket – emiatt kiváló úszók is.

Annak ellenére, hogy kis termetűek, az egyik legjobban tanítható kutyafajtának számítanak, mivel a toy uszkárok játékként fogják fel a tanulást. Ráadásul hipoallergén kutyafajta, ami tökéletes a kutyákra allergiás emberek számára.

Olvasd el ezt is! Nehéz döntés: a 10 legjobb kutyafajta első gazdiknak

4. Papillon

Papillon

Shutterstock

Félreértés, hogy a papillon öleb lenne. Kis méretük ellenére rendkívül aktívak, és ragyogó házőrzőnek számítanak. A fajta eredeti rendeltetése a patkányvadászat volt, állítólag még Mária Antónia is tartott otthon a fajtából.

A kis méretük ellenére kiemelkedő aggyal vannak megáldva, gyakorlatilag minden kutyasport miniváltozatában jeleskednek, így kiválóan képezhetőek is. Rendkívül intelligens kutyákról van szó, és a szakértők kezdő kutyatartóknak is javasolják, hiszen gyorsan felveszik a gazdi életritmusát.

5. Shetlandi juhászkutya

Shetlandi juh\u00e1szkutya

Unsplash/Barcs Tamás

A szorgalmas shetlandi juhászkutyát a szakértők rendre az egyik legokosabb kutyafajtaként említik, ami megmutatkozik abban is, hogy rendszerint kimagaslóan teljesítenek az engedelmességi és agility megmérettetésekben. A terelési ösztönük annyira beleivódott a DNS-ükbe, hogy van, hogy még a saját családukat is megpróbálja terelgetni.

Beszédes, hogy egy shetlandi juhászkutya kevesebb mint öt újraismétlés után képes megérteni egy új parancsot. Emellett ragaszkodnak gazdáikhoz, valamint tele vannak energiával, és mindig éberek. Ez persze kétélű játék: a fajtának munkára van szüksége, imádja a mentális feladatokat, és ha nem kapja meg, hamar unatkozni kezd, amit lehet nem szeretnének megtapasztalni a gazdik.

6. Golden retriver

Unsplash/Helena Lopes

A golden retrieverek annyi munkafajtában jeleskednek, hogy nem lehet őket sem kihagyni a legokosabb kutyafajták listájáról. Kitünő terápiás kutyák, a bűnüldöző szervek megbízható partnerei, és több kutyás sportversenyen (általában agility és engedelmességi) is szép eredményekkel zárnak.

Amellett, hogy intelligens kutyafajta, a golden retrieverek örök barátok, engedelmesek, és igyekeznek a gazdájuk kedvében járni. Nem csoda, hogy a világ egyik legnépszerűbb kutyafajtája.

7. Labrador retriver

labrador retriver

Unsplash/Einar Jónsson

A terápiás munkákban és a kereső- és mentőakciókban segítő másik fajta, a labrador retriever is megérdemli a helyet a listán. Őseit új-fundlandi halászok hozták magukkal Angliába, ahol céltudatos tenyésztőmunkával a világ egyik legkiválóbb vadászebét faragták belőle. Később hamar rajongókat talált magának a fajta, és aki találkozott már egy labrador retriverrel, tudja, miért.

Az egyik legkedvesebb természetű fajtának tartják, imádja a társaságot, szeret kedveskedni, emberrel és állattal egyaránt barátságos. A jó személyisége mellett az intelligenciájának és kedveskedni szerető tulajdonságának köszönhetően könnyen tanítható.

A legokosabb 11 kutyafajta a Purina szerint 

  1. Border collie;
  2. német juhászkutya;
  3. toy uszkár;
  4. papillon;
  5. shetlandi juhászkutya;
  6. golden retriver;
  7. labrador retriver;
  8. dobermann;
  9. angol springer spániel;
  10. törpeschnauzer;
  11. ausztrál pásztorkutya.


A figyelmetekbe ajánljuk