olvasás nyáron

4 letehetetlen könyv a nyár utolsó heteire

Már csak pár hét van hátra augusztusból, így lehet, hogy hamarosan kicsit kevesebb időnk lesz az olvasásra. Használjuk ki ezt az időszakot ezzel a 4 kiváló könyvvel!


​Láng Zsolt: Az emberek meséje

A Bolyai szerzőjének új regényében egy országokon átívelő apa-fia kapcsolatot ismerhetünk meg mélységeiben. A Párizsban élő André Tavasz professzor egyedül neveli fiát, miután felesége nem sokkal Zsombor születése után eltűnik.

Amikor a tizenkét éves fiút apja Budapestre küldi iskolába, olyannyira eltávolodnak egymástól, hogy hosszú évekig semmit sem tudnak a másikról. Korábbi unalmas, mégis kényelmes életüket hátrahagyva mindketten valami nagyobb szabásúba kezdenek: André egy franciaországi mészárlás után nyomoz, Zsombor pedig mézkereskedőként járja a világot. Medárdban, egy eldugott erdélyi faluban aztán váratlanul újra összeér a sorsuk, és elkerülhetetlenül felszínre kerülnek az elfojtott indulatok.

Láng Zsolt szereplői legalább annyira menekülnek maguk, mint a másik elől – miközben mindketten a boldogságot és a saját helyüket keresik.

Az emberek mes\u00e9je

Fotó: Bookline

​Borbély Szilárd: Árnyképrajzoló és egyéb prózai írások

Borbély Szilárd (1963-2014) életében egyetlen kisprózakötete jelent meg, Árnyképrajzoló címmel. A Jelenkor által gondozott életműsorozat legújabb része az eredetileg 2008-ban kiadott kötet írásai mellett olyan elbeszéléseket és egyéb kisprózai szövegeket gyűjt össze, amelyeket a szerző folyóiratokban publikált, így kötetben csak most jelennek először. Ezek mellett két olyan írás is helyet kapott a könyvben, ami a szerző hagyatékából került elő, így most olvasható először.

A kötetet sajtó alá rendezte: Krupp József.

\u00c1rnyk\u00e9prajzol\u00f3

Fotó: Bookline

​Dimitris Xygalatas: A rítusok ereje – Modern emberek ősi szokásai

Rengeteg rituális cselekedet kíséri ősidők óta az emberi életet – elég, ha csak a nagyszabású esküvőkre, az extravagáns születésnapokra vagy épp az embert próbáló zarándokutakra gondolunk. Az ehhez hasonló szokások ünnepeink és vallási összejöveteleink állandó elemei, de a jog és a politika gyakorlásában, a sportban és a közélet minden területén jelen vannak.

De vajon mi rejlik a rítusok mögött, és miért tartjuk ezeket a tevékenységeket ilyen fontosnak, még akkor is, ha pontos céljuk nem teljesen egyértelmű?

Ezeket a kérdéseket vizsgálja Dimitris Xygalatas, aki egy évtizedeken átívelő kutatás eredményeit összegzi a könyvben.

A r\u00edtusok ereje

Fotó: Bookline

​Angela Murinai: Bossa Nova

Bossa nova: egy tánc, amely lehetőséget ad arra, hogy szigorú szabályait betartva a résztvevők egyedi mozdulatokkal tegyék megismételhetetlenné az élményt. Bori és Janka képletesen ezt a táncot járja: ellátják a feladataikat, működtetik a saját családjukat, segítik a gyerekeiket, dolgoznak, miközben mindketten azt érzik: valami hiányzik. De vajon mi?

Angela Murinai regénye – amely két nagyszerű nő fejlődéstörténete – a házasságok dinamikáját és a hűtlenség mozgatórugóit vizsgálja, valamint azt, hogy mi minden hiányozhat egy látszólag tökéletes életből.

Bossa nova

Fotó: Bookline

A figyelmetekbe ajánljuk