jelenet a Dűne második részéből

Te is azok közé tartozol, akik a Denis Villeneuve-féle feldolgozás mellett Frank Herbert eredeti könyvsorozatáért is rajonganak? Van egy jó hírünk: garantáltan nem maradsz olvasnivaló nélkül akkor sem, ha a Dűnével már végeztél. Most mutatunk 3 olyan könyvet, amelyben minden megvan, ami Herbert regényeit klasszikussá tette: hihetetlenül jól felépített idegen világok, közöttük feszülő politikai ellentétek, filozófiai igényű párbeszédek és kiszámíthatatlan, fordulatos cselekmény. A lista negyedik tagja pedig eddig sosem látott részletességgel foglalkozik a Dűne-univerzum történetével.


​1. Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze

Az 1969-ben megjelent, máig aktuális regény minden bizonnyal az amerikai írónő leghíresebb könyve. A Dűnéhez hasonlóan itt is egy kívülálló szemszögéből fedezhetünk fel egy összetett idegen kultúrát: A sötétség balkezében egy Genly Ai nevű diplomata útját követjük, aki a Gethen bolygóra érkezik, és küldetése az, hogy meggyőzze a lakosokat, csatlakozzanak az Ekumen nevű bolygószövetséghez. A Gethen azonban nem éppen egy kiszámítható világ: polgárai bármikor felvehetik a két nem bármelyikét, és ez hatalmas változást eredményez a megszokott társadalmi rendszerekhez képest – Ai pedig hamar hatalmi játszmák kereszttüzében találja magát.

A Gethenen – akárcsak a Dűnéből ismert Arrakison – szélsőséges éghajlat uralkodik: egy alkalommal például Ai 80 napon át menekül egy egybefüggő jégtakarón át. Közös pont még, hogy Herbert könyveihez hasonlóan itt is megismerhetünk egy idegen, prófétai elemekre épülő vallást.

​2. Dan Simmons: Hyperion

Az 1989-ben megjelent klasszikus regény egy Hegemónia nevű hatalmas galaktikus birodalomban játszódik, amelynek távoli pontjait portálok kötik össze. A könyv lényegében hat novellából áll – ezek hat különböző zarándok szemszögéből mutatják be a cselekményt. Ők mind a Hyperion bolygóra igyekeznek, ahol az időben visszafelé mozgó Időkriptákat és az ezeket őrző legendás, istenként tisztelt lényt, a Shrike-ot akarják felkeresni. Mindeközben az emberek életét segítő, kiismerhetetlen mesterséges intelligencia rejtélyes tervet sző a háttérben.

Frank Herbert Dűnéjéhez hasonlóan egy hatalmas és részletesen kidolgozott fiktív univerzumban mélyedhetünk el, mindezt Simmons ráadásul erősen filozofikus köntösben tálalja, és korát megelőzve ír a mesterséges intelligencia potenciális veszélyeiről. A nagy sikerű történet a Hyperioni énekek című sorozat további három kötetében folytatódik.

​3. Adrian Tchaikovsky: Az idő gyermekei

A brit szerző 2015-ös regényében az emberi faj utolsó kolóniái elhagyják a haldokló Földet, és kétségbeesetten új otthont keresnek. Felfedeznek egy terraformált, látszólag emberi életre előkészített világot – de az elsőre ideálisnak tűnő bolygón egy már berendezkedett civilizáció várja őket, és kezdetét veszi a kétségbeesett küzdelem.

A Dűnéhez hasonlóan az egyik legnagyobb tisztelettel övezett kortárs sci-fi-író könyve is egy egyedülállóan összetett éghajlatú bolygót és egy őshonos fajt mutat be, amely konfliktusba kerül a mindenre elszánt emberi telepesekkel – igaz, itt homokférgek helyett hihetetlenül gyorsan fejlődő pókfélékről van szó. Az idő gyermekei 2016-ban elnyerte a legjobb sci-fi-regénynek járó Arthur C. Clarke-díjat, a történet azóta pedig trilógiává bővült.

​+1: Ryan Britt: The Spice Must Flow

A 2023-ban megjelent, egyelőre még csak angolul olvasható könyv a Dűne-univerzum eddigi talán legteljesebb krónikája: a szerző átfogó kutatás után mutatja be a franchise történetét és popkultúrára gyakorolt hatását. A többek között Timothée Chalamet-vel, Denis Villeneuve-vel és Rebecca Fergusonnal készült eredeti beszélgetéseken keresztül jobban megérthetjük, hogy Frank Herbert könyvsorozata milyen elképesztően inspiráló lényegében az összes művészeti ág számára. Britt olvasmányosan vezet minket végig a Dűne-univerzum létrejöttének fázisain, mesél arról, hogy Herbert műve hogyan inspirálta George Lucast, és új, eddig ismeretlen nézőpontból mutatja be az 1984-es David Lynch-film történetét is.


A figyelmetekbe ajánljuk