dűne

Elképesztő videóban nézhetjük meg, hogyan készültek a Dűne hangeffektjei

Így készültek a Dűne zseniális hangeffektjei.


A filmeken dolgozó emberek közül talán a hangmérnöki csapat a legláthatatlanabb. Ha jól végzik a munkájukat, minden, amit hallasz, teljesen természetes és szinte fel sem tűnik. Éppen ezért ritkán gondolunk bele abba a munkába, amit a párbeszédek, lépések, mozgások, vagy nem létező dolgok hangjának megalkotása jelent, hiszen mindez egyszerűen csak oda tartozik. De milyen lenne a Star Wars a fénykard hangja vagy R2-D2 csipogása nélkül? Ezek a hangok tökéletesen illenek abba az univerzumba, de ezeket nyilvánvalóan meg kellett alkotni.

Tehát egy olyan film készítésekor, mint a Dűne, az alkotóknak tudatosan és rendkívül körültekintően kell eljárnia a hanggal kapcsolatban. Igen, fontos a szereposztás, a forgatókönyv, a jelmezek, amit csak akarsz, de ha a hangzás nem teremti meg azt a különleges atmoszférát, amit a történet kíván, semmit nem ér az egész.

Ezt mutatja be a SoundWorks Collection lenyűgöző videója, amelyben maga a rendező, Denis Villeneuve mesél a hangstáb összeállításáról és annak fontosságáról, hogy Arrakis világa olyan hangzású legyen, amilyet még soha nem hallottál.

A figyelmetekbe ajánljuk