Károly és Kamilla
Getty Images

Minden, amit tudunk Károly király koronázási hetéről

A királyi család hivatalos Instagram-oldala néhány új részletet tett közzé III. Károly koronázási szertartásával, és az eseményhez kötődő programokkal kapcsolatban.


Károly akkor vált királlyá, amikor a királynő szeptemberben elhunyt, de a május 6-i szombati koronázás alkalmával válik mindez hivatalossá. Az eseményen Károly mellett Kamillára is fontos szerep hárul, ugyanis a királyné koronázása is ekkor lesz megtartva.

Az ilyesfajta esemény egyáltalán nem számít gyakorinak, ugyanis Nagy-Britanniában utoljára 70 évvel ezelőtt tartottak ilyen szertartást, amikor 1953. június 2-án, 27 évesen megkoronázták a királynőt.

Ez is érdekelhet: Így készítik fel a brit koronát a Károllyal való találkozásra

A szertartás a Westminster-apátságban lesz, és a canterburyi érsek vezeti majd. Károly azt reméli, hogy sokszínű ünnepséget rendeznek, hogy Nagy-Britannia különböző vallásait, etnikumait és közösségeit is megünnepeljék.

Az eseményt közvetítő hivatalos TV-csatorna kiléte egyelőre nem ismert, azonban mérget vehetünk arra, hogy a koronázást a világ minden pontján sugározni fogják.

Várhatóan az egész királyi család részt vesz a rendezvényen, köztük Vilmos herceg – aki aktívan közreműködik a szervezésben – és Katalin hercegné, valamint három gyermekük is megjelenik majd. Harry vitatott memoárja ellenére várhatóan a herceg és felesége, Meghan Markle is invitációt kap az ünnepségre, bár a vendégek és meghívottak teljes listáját még nem erősítették meg.

A meghívás ellenére azonban nem tudni, hogy Harryék megjelennek-e vagy sem. A szakértők szerint ha Harry és családja részt is vesznek a ceremónián, nem valószínű, hogy tiszteletüket teszik a Buckingham-palota erkélyén megrendezett ünnepi köszöntésen.

Az esemény nemcsak a királyi családot érinti, hanem egész Nagy-Britanniát, ezért arra kérték az embereket, hogy július 7-én, vasárnap gyűljenek össze kisebb-nagyobb közösségekbe, hogy együtt ünnepeljék meg a történelmi pillanatot.

Természetesen a királyi család is szervez egy nem akármilyen bulit – egy koronázási koncertet július 7-én–, amelyet a BBC élőben közvetít majd a windsori kastélyból.

Az örömöt csak tovább fokozza az a tény, hogy 2023. május 8-án, hétfőn munkaszüneti nap lesz Nagy-Britannia szerte. A Buckingham-palota azonban külön megkérte a szigetország állampolgárait, hogy ezen a napon vegyenek részt a „The Big Help Out" nevű programban, amely arra ösztönzi az embereket, hogy próbálják meg önkéntesként támogatni a helyi szervezeteket.

Forrás: Marie Claire UK


A figyelmetekbe ajánljuk