karácsonyi asztaltársaság csillagszórókkal
Fotó: Shutterstock

​5 módszer, hogy elkerüld a kellemetlen kérdéseket karácsonykor

A karácsonyi ünnepek csodálatosak lehetnek − szabadnapok, kábulatba zabálás, ok nélküli ivás −, de ilyenkor van a legnagyobb esélyed arra is, hogy kínos beszélgetésekbe keveredj a politikáról, a szerelmi életedről vagy bármilyen más nem kívánt témáról.



Ha csak ki akarod kerülni a kérdéseket, van néhány kulcsfontosságú trükk, amivel megakadályozhatod, hogy a beszélgetés túl gyorsan lefele íveljen. Az újabb hosszú viták elkerüléséhez ajánlunk pár szakértői tippet.

Alapvetően olyan emberek között leszel az ünnepi szezonban, akikkel nem biztos, hogy egyetértesz. Cory Clark, a Durham Egyetem szociálpszichológia professzora szerint az ünnepek azért kellemetlenek, mert nem vagyunk hozzászokva az ilyen helyzetekhez. A mindennapi életünkben leginkább olyan barátokkal és kollégákkal vesszük körül magunkat, akik hasonlóak hozzánk, és akik a legtöbbször osztják az értékeinket és politikai nézeteinket. De a családtagjaink értékei és nézetei felett nem rendelkezünk ilyen típusú kontrollal.

Ez is érdekelhet: 6 dolog, amire vacsoravendégként érdemes ügyelni, ha akarunk még meghívást

1. Tudatlanság és kérdezés

Nem valószínű, hogy egy órányi beszélgetés alatt a jámbor nagynénédet ateistává teszed, vagy fordítva. Tehát ha teheted, kerüld el, hogy olyan témákról kezdj beszélgetésbe, amelyekről tudod, hogy vitához vezethetnek. Hivatkozz inkább tudatlanságra.

Ha a dolgok nem úgy mennek, ahogy szeretnéd, az a legjobb, ha csak rámutatsz, hogy nem értesz egyet, és megpróbálsz továbblépni. Ha mégis tovább folytatódik a beszélgetés, csak kérdezz rá a véleményükre. Ez sem mindig működik, de hasznosabb lehet, ha rákérdezel arra, hogy miért alakult ki az a bizonyos véleményük. Ellentmondásosnak tűnik, de az emberek szeretnek magukról beszélni, így tízből kilencszer ilyenkor elég csak bólogatni és hallgatni.

Ha tovább olvasnál: Nem lehetetlen 2 ezer forintért összedobni egy karácsonyi menüt

​2. A semlegesség beválik

A legjobb terelési taktika mindig az, ha valami semleges dologról kérdezel, vagy olyasmiről, amiről csak ők tudnak. Kérdezz a könyvklubjukról, vagy a munkájukról, vagy arról, milyenek voltak az ünnepek, amikor gyerekek voltak. Az idősebb rokonok számára ez elindít egy olyan utazást az emlékek útján, ami egy időre jelentősen megkönnyítheti az életedet. De ez sem holtbiztos. Ha valaki elszántan vallási vagy politikai platformra akar kerülni, akkor még a semlegesnek tűnő témák sem biztonságosak.

​3. Találjatok közös nevezőt!

csal\u00e1d a kar\u00e1csonyi vacsoraasztal k\u00f6r\u00fcl

Fotó: Shutterstock

A terelés egy kifizetődő taktika, és ha finoman csinálod, lehet, hogy észre sem veszik, hogy mit csinálsz. De ha a nagynénéd, nagybátyád vagy a nagyon kíváncsi unokatestvéred elszántan rá akar ütni valamire, akkor lehet, hogy meg kell próbálnod közös témát találni.

Ha csak arról van szó, hogy te is szereted a krumplipürét, akkor annak is meg kell felelned. Még saját magadat is meglepheted − a nagymamád kertészkedési szokásai például adhatnak neked néhány tippet, hogyan állj le a cserepes növények kiirtásával a lakásodban

− mondja Liz Joyner, aki a The Village Square nevű, a civil diskurzus javítását célzó intézetet vezeti.

​4. „Drasztikusabb” intézkedések

Ehhez néhány más dologra is szükséged van − egy nagy összejövetelen kell lenned, lehetőleg valahol, ahol több szoba van, vagy zavaros az elrendezés. Ha úgy tűnik, semmi más nem működik, udvariasan elnézést kérhetsz, és kimehetsz a szabadba, vagy elmehetsz egy kis sétára. Ha 20 perc múlva felfrissülve térsz vissza, talán egy kicsit könnyebben tudod kezelni mindazt, ami történik.

​5. Ha szerencsés vagy

Ahelyett, hogy a családi összejöveteleket a rokonok politikai nézeteinek megkérdőjelezésére szolgáló lehetőségként kezelnéd, inkább tekints rájuk úgy, mint lehetőség, hogy olyan emberekkel kerülj kapcsolatba, akiknek más információik és elképzeléseik vannak. Próbálj meg tanulni tőlük, és megérteni a nézőpontjukat − de ne várjuk el tőlük, hogy viszonozzák a szívességet. Ha feltételezed, hogy az emberek jó szándékúak (és hozzád hasonlóan el akarják kerülni a vitát), akkor talán megtalál egy intellektuális vagy gazdagító beszélgetés.

Forrás: Wired


A figyelmetekbe ajánljuk