III. Károly király és Camilla királyné
Fotó: Getty Images

Ezekre a változásokra kell számítani Londonban a királynő halálát követően

A II. Erzsébet királynő elhunytával kezdődött nemzeti gyász időszakában Londonban számos hagyományos és kevésbé hagyományos esemény történt az elmúlt napokban, és a sornak még nincs vége.


London Bridge Műveletnek nevezzük azt a többlépcsős tervet, ami a királynő halála után érvénybe lépő protokolláris lépések és temetési előkészületek összessége. Ezeket gyűjtöttük most össze a CN Traveller cikkének segítségével.

A hivatalos események

Megkondultak a harangok: a Westminster apátság, a Szent Pál-székesegyház és a Windsori kastély is megszólaltatta harangjait szeptember 9-én dél körül.

Ágyúlövések hangzottak fel: ugyanezen a napon délután egy órakor 96 lövést adtak le a Hyde Parkban, a királynő életének minden egyes éve előtt tisztelegve.

A Szent Pál-székesegyházban a nyilvánosság számára is nyitott megemlékezést tartottak: szeptember 9-én, pénteken 18 órakor, melyen részt vett Liz Truss miniszterelnök és más magas rangú miniszterek. A nagyközönség számára is rendelkezésre állt 2000 jegy.

III. K\u00e1roly kir\u00e1ly \u00e9s Camilla kir\u00e1lyn\u00e9 a Westminster Hallban

Fotó. Getty Images

A himnusz először hangzott el módosított formában: a székesegyházban tartott megemlékezés végén 1952 óta először éneklik el a módosított nemzeti himnuszt. III. Károly trónra lépésével a Queen azaz Királynő szó Kingre, azaz Királyra változik.

Megszólaltak a trombiták: III. Károlyt hivatalosan is királynak kiáltották ki a Szent-Jakab-palotában szeptember 10-én, szombaton a Trónutódlási Tanács ülésén, majd trombitaszó után nyilvánosan is, a palota erkélyén.

Ismételt fegyveres tisztelgés: ezúttal a Hyde Parkban és a londoni Towerben dördültek el az ágyúk, hogy megünnepeljék Károly királlyá való kinevezését. A hivatalos koronázásra várhatóan még egy ideig nem kerül sor, hogy a nemzetnek elegendő ideje legyen meggyászolni egykori uralkodóját.

​A kevésbé hagyományos események

Extra szabadnap: szeptember 10-én, szombaton jelentették be, hogy a királynő temetése szeptember 19-én, hétfőn lesz. III. Károly király aláírt egy proklamációt, mely szerint ez a nap hivatalos munkaszüneti nap lesz.

A királynő holtteste az Unikornis hadműveleten keresztül érkezik Londonba: a királynő holttestét Balmoralból a fővárosba szállítják repülőn, ahol a Buckingham-palotába viszik.

a kir\u00e1lyn\u0151 kopors\u00f3j\u00e1t sz\u00e1ll\u00edtj\u00e1k Edinburghban

Fotó: Getty Images

A nyilvánosság megtekintheti majd a koporsót: a királynő koporsója a temetése előtt körülbelül négy nappal a Westminster Hallban egy emelt emelvényen fog nyugodni. A koporsót a Buckingham-palotából a Westminster Hallba egy hatalmas és lassú, a katonaságból és más királyi családtagokból álló nyilvános menetben viszik át az utcákon, amit kivetítőkön is közvetítenek.

A Westminster Hallba tartó felvonuláson a corgik is részt vehetnek: a Guardian legalábbis ezt jósolja, arra a tényre alapozva, hogy VII. Edward király gyászmenetét a foxterrierje, Caesar vezette 1910-ben.

A Big Ben harangjai elnémulnak: a királynő temetésének napján a Big Ben 9 órakor fog harangozni, a harangnyelvet hivatalosan egy bőrdarabbal tompítva.

A részvétnyilvánító szavakat örökre megőrizhetjük: a részvétnyilvánítások online könyve már elérhető. A royal.uk azt írja:

az üzenetekből kiválasztott részvétnyilvánításokat továbbítják a királyi család tagjainak, és az utókor számára a királyi levéltárban is megőrizhetik.


A figyelmetekbe ajánljuk