Ian McKellen
Fotó: Shutterstock

85 éves lett Ian McKellen – 4 kiváló film a legendás színésztől

Az 1939-ben született Sir Ian McKellen személyében egy megkerülhetetlen brit színészről beszélhetünk, akit II. Erzsébet királynő 1991-ben lovaggá ütött, így köszönve meg az ország színházi kultúrájáért tett szolgálatait. Bár Oscart sosem nyert, lovagi címe mellett rengeteg szakmai elismeréssel jutalmazták több mint 60 éve tartó pályája során. Mi ezzel a listával tisztelgünk előtte 85. születésnapján: mutatjuk a színészlegenda legkiválóbb filmjeit.


​III. Richárd (1995)

McKellen számos Shakespeare-darab színházi és filmes változatában is játszott már – legutóbb például egy 2024-es Hamletben –, ezek közül azonban kiemelkedik a III. Richárd. Richard Loncraine rendezése az eredeti, 13. századi környezet helyett az 1930-as évek Angliájának egy alternatív változatába helyezi át a történetet.

A film középpontjában egy fasiszta katonai vezető karrierje és felemelkedése áll, McKellen pedig egészen szenzációs a szerepben: alakítása a mai napig a manipulatív gonoszság egyik legfélelmetesebb ábrázolásának számít.

​Érzelmek tengerében (1998)

McKellen a főszerepben az idősödő James Whale filmrendezőt alakítja. Az 1957-ben elhunyt Whale-nek olyan klasszikusokat köszönhetünk, mint a Dr. Frankenstein, a Frankenstein menyasszonya és A láthatatlan ember.

Az Érzelmek tengerében Whale hanyatló egészségben, Hollywoodból kirekesztve töltött utolsó napjait mutatja be egy Clayton (Brendan Fraser) nevű kertésszel való kapcsolatán keresztül. McKellen finom alakítása közelebb viszi a nézőt a poszttraumás stresszben szenvedő egykori sztárrendező hányattatott sorsának megértéséhez.

​Az eminens (1998)

Bryan Singer 1998-as Stephen King-adaptációja, Az eminens újabb bizonyíték arra, hogy McKellen minden idők egyik legsokoldalúbb színésze. A való életben kedves és nyitott figura hírében álló brit lovag egy időben gyakran játszott szélsőséges érzületű karaktereket (lásd III. Richárd), és Az eminens is ebbe a sorba tartozik.

A film központi alakja egy idősödő náci háborús bűnös, Kurt Dussander (McKellen), aki Amerikában él álnéven, miután a második világháború végén megszökött az igazságszolgáltatás elől. A titokra azonban rájön egy gimnazista fiú, Todd Bowden (Brad Renfro), aki zsarolni kezdi a sötét múltú férfit.

​A Gyűrűk Ura-trilógia (2001, 2002, 2003)

Minden idők talán legnagyobb hatású fantasy-eposzának varázslóját, Gandalfot McKellen alakítása teszi igazán szerethetővé. Peter Jackson trilógiájának egyik legfontosabb mellékszereplője hol mókás és közvetlen figura, hol pedig félelmetes, nagy formátumú vezető – a színész pedig otthonosan mozog a végletek között.

Alakításáról az is elárul valamit, hogy az egész trilógiából ő az egyetlen színész, aki bármilyen kategóriában Oscar-jelölést kapott: 2002-ben az első rész, A gyűrű szövetsége után került fel a legjobb mellékszereplők szűkített listájára.

A figyelmetekbe ajánljuk