Frodó és Samu A király visszatérben (2003)
Fotó: Profimédia

​Az 5 legemlékezetesebb Gyűrűk Ura-jelenet, ami örökre belénk égett

A J.R.R. Tolkien regényei alapján készült filmsorozat, Peter Jackson A Gyűrűk Ura trilógiája a filmtörténet egyik legmegdöbbentőbb teljesítménye, köszönhetően a lehengerlő látványnak, az izgalmas csatáknak, az érzelmes történetnek és a színes karaktereknek.


Furcsa belegondolni, hogy A Gyűrű Ura több mint 20 évvel ezelőtt robbant be a mozikba! A franchise több milliárd dollárt keresett a mozipénztáraknál és díjak tömkelegét hozta el. A király visszatér, a 2003 decemberében bemutatott utolsó rész elnyerte a legjobb film és a legjobb rendezés Oscar-díját, és ezzel az első fantasy film lett, amely ilyen elismeréseket vehetett át. Bár több tucatnyi jelenet közül választhatunk, összeállítottunk egy személyes listát az 5 legintenzívebb pillanatáról.

Ez is érdekelhet: Megvennéd A Gyűrűk Ura jogait? 2 milliárd dollárért most a tied lehetnek

​1. Gandalf halála

Gandalf A k\u00e9t toronyban (2002)

Fotó: Profimédia

Az első rész A gyűrű szövetsége, ahol megismerjük a hobbitokat, Zsákos Frodót (Elijah Wood) és Csavardi Samut (Sean Astin), akik csatlakoznak a varázsló Gandalfból (Ian McKellen), a tünde Legolasból (Orlando Bloom), a törpe Gimliből (John Rhys-Davies), valamint a férfiakból, Aragornból (Viggo Mortensen) és Boromirból (Sean Bean) álló közösséghez, hogy a Végzet hegyéhez utazzanak és elpusztítsák a Gyűrűt.

Útjuk egyik legveszélyesebb pontja a móri bányák területe, ahol több ezer ork él. Mikor számos összecsapás után Khazad-dűm hídja felé menekülnek, felébresztik a Balrog nevű tűzállatot, amely üldözőbe veszi őket a bányákon keresztül. Gandalf szembeszáll a Balroggal, a mágikus botjával lerombolja a hidat, és a szörnyeteget visszaküldi a hegyek mélyére. Sajnos a tűzdémon egy hatalmas ostorral a mélységbe rántja Gandalfot is.

​2. Aragorn szembeszáll a Holtak királyával

A király visszatér egyik kulcsfontosságú pillanatában Aragorn, Legolas és Gimli a Holtak Ösvényét követi, hogy megkeressék a Holtak királyát (Paul Norell). Aragorn, Isildur vérével az ereiben, végül rábukkan a célpontra.

Amikor belépnek, egy szellemsereg veszi körül hőseinket, a Holtak serege. Legolas elereszt egy nyilat, amely egyenesen a király fejébe fúródik. A király felemeli a kardját, hogy lesújtson Aragornra, de ő az Andúrillal, híres kardjával hárítja el a támadást. A király döbbenten hátralép. Peter Jackson bölcsen kivágta az ezt követő jelenetet, és Aragorn sorsa egészen addig kérdőjelek között marad, amíg meg nem érkezik a Holtak seregével a Pelennor Fields-i csatára.

Ha tovább olvasnál: Elijah Wood szerint ezért lettek sikeresek a Gyűrűk Ura-filmek

​3. Arwen elmenekül a gyűrűlidércek elől

Arwen A Gy\u0171r\u0171 Sz\u00f6vets\u00e9g\u00e9ben (2001)

Fotó: Profimédia

Frodó és Samu küldetése kezdetben egyszerűnek tűnik: irány Bree, ahol várják meg Gandalf további utasításait. Sajnos egy csapat undok nazgûl, azaz gyűrűlidérc végig üldözi fiatal hobbitjainkat az útjuk során, végül a Széltetőnél mutatkoznak meg, ahol a fekete köpenyes gonosztevők vezetője, az angmari boszorkánykirály leszúrja Frodót, de Aragorn elűzi, mielőtt nagyobb kárt okozhatna.

Aragorn ezután átadja Frodót szerelmének, Arwennek (Liv Tyler), aki lóháton elindul Völgyzugoly földje felé. Útközben a nazgûlok visszatérnek, és egy hihetetlenül intenzív üldözési jelenetben üldözőbe veszik a tündét. A vágó, John Gilbert apró darabokra vágta ezt a jelenetet, de soha nem engedi, hogy az akció felülkerekedjen a karaktereken vagy a történeten. Arwent még csak most ismertük meg, de a fiatal harcosnő gyorsan magához vonzza az együttérzésünket.

​4. Fehér Gandalf szembeszáll Théodennel

Gandalf diadalmasan tér vissza a Két toronyban, Fehér Gandalfként: feltámadt varázslónk tetőtől talpig fehér ruhába öltözik, fehér botot tart a kezében, és fehér lovon lovagol. Gandalf, Aragorn, Legolas és Gimli Rohanba indul, hogy sereget toborozzanak, amely segíthet nekik Szauron elpusztításában. Ott találják Théodent (Bernard Hill), Rohan királyát, aki a trónján ülve roskadozik, a gonosz Kígyónyelv (Brad Dourif), azaz Szarumán bűvkörében áll. Egy rövid akciót követően Gandalf szembeszáll a királlyal, és heves varázsló vs. varázsló csata veszi kezdetét.

Szerencsére Gandalfnak van elég ereje ahhoz, hogy egy heves leszámolás után kiüsse Théoden testéből egykori mentorát, aki ezután elűzi Kígyónyelvet a földjéről.

​5. Frodó a Végzet Hegyénél

Gollam A kir\u00e1ly visszat\u00e9rben (2003)

Fotó: Profimédia

A trilógia talán legintenzívebb pillanata, amikor Frodó és Samu végre megérkezik a Végzet Hegyéhez. A páros megküzd Gollammal, és végül bejutnak a vulkán belsejébe, hogy elpusztítsák az Egy Gyűrűt. Frodónak a tárgyat csak bele kell dobnia az alatta lévő lávába, de ehelyett Samuhoz fordul, és kijelenti:

A Gyűrű az enyém!

Majd az ujjára húzza a Gyűrűt, és eltűnik. Szauron Szeme hirtelen megérzi a Gyűrű hatalmát, és tekintetét a Végzet Hegye felé fordítja; a nazgûlok engedelmeskednek mesterüknek, és követik a példáját. Gollam hirtelen leharapja Frodó ujját, és diadalmasan a magasba tartja a Gyűrűt. Ezután Frodó még egy utolsó csapást mér Gollamra, mellyel mindketten lezuhannak a párkányról. Gollam a Gyűrűvel együtt egyenesen a lávában landol, míg Frodó szerencsésen megkapaszkodik a sziklafal oldalába. Samu felhúzza barátját, így mindketten megmenekülnek a bizonytalan helyzetből.

Forrás: Slash Film


A figyelmetekbe ajánljuk