Egy részlet a Gyűrűk Ura 2 című filmből.
Warner Bros.

Megvennéd A Gyűrűk Ura jogait? 2 milliárd dollárért most a tied lehetnek

Szeretnél J.R.R. Tolkien AGyűrűk Ura és A hobbit című művein alapuló filmeket, videojátékokat, tárgyakat készíteni? Ha igen, és van néhány milliárdod, akkor ezt most könnyedén megteheted.


A Saul Zaentz Company – amely 1976 óta birtokolja a Tolkien-regények jogait –, készen áll arra, hogy a nyílt piacra dobja a világhírű szerző műveinek jogait. A vállalatnál arra számítanak, hogy legalább 2 milliárd dollárt (600 milliárd forint) kereshetnek az üzleten.

Ez elsőre nagyon furcsán hangozhat, mivel a Warner Bros. és a New Line Cinema koprodukciójában összesen hat Tolkien-film (A Gyűrűk ura-filmek, A Hobbit-filmek) is készült, míg az Amazon az idén fogja bemutatni a saját Gyűrűk ura-sorozatát.

Akkor mégis hogyan lehet értékesíteni a jogokat? Nos, bár Zaentz birtokolja a filmek, játékok, merch, rendezvények stb. jogait, egy konkrét „tétel” szándékosan nem szerepelt az előbbi felsorolásban: a nyolc epizódnál hosszabb tévéműsorok. Ez egy kiskapu, amely lehetővé tette az Amazon számára, hogy 2017-ben megvásárolja ezeket a speciális jogokat körülbelül 250 millió dollárért (77 milliárd forint). A jelentések szerint pont a sorozat miatt az Amazon a legesélyesebb arra, hogy megszerezze az egész csomagot.

A Warner Bros. is rendelkezik még bizonyos filmfejlesztési jogokkal, egy animációs filmet is készítenek The War of the Rohirrim címmel. De mivel az elmúlt években nem történt élőszereplős filmfejlesztés, a Variety szerint a mozis jogok jelentős része tavaly visszaszállt Zaentzre.

Nagy valószínűséggel komoly versenyfutás kezdődik, mivel amennyiben bármelyik stúdió tematikus kalandparkot vagy videojátékot akar létrehozni, akkor szüksége lesz a Zaentz-jogokra.

Forrás: Gizmodo

A figyelmetekbe ajánljuk