hello kitty plüssök

50 éves a Hello Kitty – 5 érdekesség a népszerű mesefiguráról

Egy ikonikus karaktert létrehozni nem könnyű, de néha akad olyan, amely több generációt is magával ragad. Hello Kitty dacolva az esélyekkel nemzetközi szupersztárrá vált, és ötven évvel a megjelenése után is igazi jelképe egy rózsaszínmázas, kissé infantilis álomvilágnak. Ennek apropóján összegyűjtöttünk öt érdekességet róla, amit sokan lehet, hogy nem ismernek.



A mesefigura nem egy macskát ábrázol

A Hello Kitty azonnal felismerhető az általános megjelenésének köszönhetően: aranyos csokornyakkendő, fehér bunda és imádnivaló megjelenés. A rajongók pedig világszerte azt gondolják, hogy a karakter egy macska. Ők azonban tévednek. A népszerű valójában egy lány – egy brit kislány.

Olvasd el ezt is! Nem is Walt Disney ötlete volt Mickey egér

A legelső termék

A Hello Kitty sikerének nagy részét a merchandising tette ki. A rajongók a játékoktól kezdve a háztartási cikkekig mindent megtalálnak, amiben az aranyos hősnő szerepel. Ez persze nem volt így, amikor a japán vállalat, a Sanrio 1975-ben először kezdett el foglalkozni a karakterrel.

A vállalat azonban még abban az évben legyártotta első Hello Kitty termékét: egy kis pénztárcát, amelyet petite purse-nek neveztek el. Bár eredetileg a fiatal lányokat célozták meg, ma már szinte minden elképzelhető holmit díszített, írószerektől a ruhákig, számítógépektől az autókig. Japánban már nem úgy tekintenek rá, mint aki csak kisgyerekeknek szól, egyaránt népszerű a tizenévesek és a felnőttek körében is.

Hello Kitty hiányzó szája ellentmondást keltett

A Hello Kittyvel kapcsolatban akadtak némi ellentmondások. Az egyik legnagyobb kérdés a figurával kapcsolatban a dizájnjával kapcsolatban alakult ki. A szájának hiánya ugyanis aggasztott néhány rajongót, és sokan úgy vélték, ez a jelenség a nők elhallgattatására utalt. Természetesen ezt az elméletet azóta mind a szakértők, mind a cég cáfolta.

A száj nélkül könnyebb a Hello Kittyre néző személynek az érzéseit a karakterre kivetíteni. Az ember együtt lehet boldog vagy szomorú Hello Kittyvel

– nyilatkozta korábban a Sanrio szóvívője, Kazuhide Yoneyama.

Töretlen népszerűség

Hatalmas népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy 2008-ban a hongkongi és kínai turizmus japán nagykövetévé nevezték ki. Illetve Tajvanon és Sanghajban Hello Kitty tematikájú kórházak vannak. Sőt, maga az ábra 1976 óta számos országban bejegyzett védjegy.

Büntetés Kittyvel

2007-ben rövid ideig a szabálysértéseket elkövető bangkoki rendőröknek Hello Kitty karszalagot kellett viselniük. A szabály nem tartott sokáig, mivel a rendőrség felháborodott, a Hello Kitty-rajongók pedig nem látták büntetésnek a cuki karszalag viselését.

A figyelmetekbe ajánljuk