harry herceg és meghan hercegé
Hivatalos bizottsági döntés alapján Harry herceg, a felesége és gyermekei 2020 óta nem kapnak automatikusan közpénzből fizetett rendőri védelmet az Egyesült Királyságba tett látogatásaik során, azt követően, hogy a család lemondott a királyi szerepéről annak érdekében, hogy az Egyesült Államokba költözzenek. Sussex hercege ezt követően nyújtott be két keresetet a brit kormány ellen, melyek közül az egyikben ítéletet is hozott a Legfelsőbb Bíróság.


Sussex hercege azt szerette volna elérni, hogy maga fizesse ki a szakrendőrök költségeit, ám a brit Legfelsőbb Bíróság május 23-ai ítélete alapján erre nem lesz lehetősége.

Ez egyike annak a több ügynek, amelyet a Harry herceg Londonban folytat, beleértve a három újságcsoport ellen törvénytelen információgyűjtés miatt felhozott vádakat és a Daily Mail kiadója ellen benyújtott rágalmazási keresetet.

Ez is érdekelhet! Harry és Meghan kis híján katasztrofális autóbalesetet szenvedett

Archie, Meghan \u00e9s Harry

Harry herceg, Meghan hercegné és fiúk, Archie

Toby Melville - Pool/Getty Images

Hogyan jutottunk el idáig?

2020 februárjában a királyi családok és közszereplők védelmével foglalkozó végrehajtó bizottság, a Ravec közleményt adott ki, melyben bejelentették, hogy a herceg, felesége és gyermekei többé nem részesülnek automatikusan rendőri védelemben az Egyesült Királyságban tett látogatásaik során.

Harry herceg azt állítja – legalábbis a Legfelsőbb Bíróságnak ezt mondta –, hogy nem tudott a bizottság létezéséről, illetve arról, hogy a királyi ház tagjai részt vesznek benne. Továbbá remélte, hogy a bizottság döntései függetlenek.

A herceg képviselői által benyújtott jogi dokumentumok szerint abban az időben feszültségek voltak Harry és a királynő magántitkára, Sir Edward Young között.

Figyelmedba ajánljuk! II. Erzsébet királynő egyetlen kívánsága nem teljesült a koronázáson

Miután képviselői benyújtották ennek a határozatnak bírósági felülvizsgálatára vonatkozó kérelmet, további, a Susexek biztonsági intézkedéseivel kapcsolatos határozatokat támadtak meg.

A Metropolitan Police ügyvédei szerint a Ravec ésszerű döntést hozott, amikor megállapította, hogy „helytelen, ha egy rendőri szerv egy magánszemély által fizetett díj ellenében veszélybe sodorja a rendőröket".

Forrás: Independent

A figyelmetekbe ajánljuk