Blumenstilleben  lovis corinth 1913
A Blumenstillebent, azaz a Virágok című festményt Lovis Corinth 1913-ban festette, és a brüsszeli Királyi Szépművészeti Múzeumok gyűjteményében őrzik, mintegy 30 másik, a második világháború alatt ellopott alkotással együtt.

Belgium május végén értesítette a festmény egykori tulajdonosainak Németországban élő leszármazottjait, hogy a brüsszeli szépművészeti múzeumban 70 éve őrzött, ismeretlen gyűjteményből származó műként számon tartott festményt visszaadják.

Információk szerint a második világháború alatt zsidó családoktól elrabolt vagyon felkutatását célzó több évtizedes vizsgálatot követően derült fény a festmény eredetére, majd egykori tulajdonosait is azonosították.A Virágok (Blumenstilleben) című csendéletet a náci Németország kulturális javak Európa-szerte megszervezett elkobzását végző egysége rabolta el egy Németországból Angliába menekülő zsidó házaspártól.

Az államtitkárság a visszaadást megerősítő belga határozatról szóló levelében arra kérte az örökösöket, hogy a visszaszolgáltatás megvalósulását követően a festmény becsült értékét, mintegy 4100 eurót térítsék meg a német hatóságoknak.

A család ugyanis az 1960-as évek végén már kártérítést kapott elődeik valamennyi elkobzott vagyonáért – közölték.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk