Vorstadt 15m Hitler szülőháza Braunau am Innben
Sokáig folyt a vita és tanakodás arról, hogy mit kezdjenek azzal a Braunau am Inn-i épülettel, melyben 1889. április 20-án megszületett Adolf Hitler. Immár bizonyos: rendőrparancsnoki központtá alakítják át, és kissé sem fog emlékeztetni a múltra.

A történelem során mindig hatalmas dilemma, hogy az utókor mit kezdjen, hogyan viszonyuljon az előző rendszer szimbolikus tereivel, pláne, ha olyan háborús bűnök fűződnek a korszakhoz, mint amilyenek a Harmadik Birodalomhoz és Hitler tevékenységéhez.

A német birodalmi kancellár szülőházát 2017-ben vette meg az osztrák állam, majd nyílt versenyt hirdetett, hogy a korábban vendéglőként, majd bankként és iskolaként funkcionáló épület alkalmas legyen a Braunau am Inn-i rendőrparancsnokság befogadására. A nyertes osztrák Marte.Marte Architekten stúdió terveiben minimalista építészeti megoldásokkal is drámaian megváltozik a 17. századi ház megjelenése.

A Vorstadt 15 a 19. században vendéglőként üzemelt, felette kisebb lakásokkal, szállásokkal. Itt jött világra Adolf Hitler, aki ugyan csak az első néhány hetét töltötte a házban, a náci propaganda mégis a Fürer szülőházának kiáltotta ki, és szimbolikus emlékhellyé emelte az épületet.

Új fejezet a múltfeldolgozásban

Vorstadt 15 Hitler sz\u00fcl\u0151h\u00e1za Braunau am Innben

dezeen.com

A pályázat azért született, hogy a Salzburger Vorstadt 15 végre kilépjen ebből a titulusból. Az osztrák politikai vezetők azt tartották helyesnek, ha meghagyják az épületet, de szimbolikusan a rendőrségnek adják át. „Új fejezetet nyitunk a történelmi felelősségük vállalásában" – nyilatkozta Karl Nehammer, osztrák belügyminiszter a tervek bemutatásakor. „Több mint 140 évvel Adolf Hitler születése után, braunaui szülőhelye antitézisévé válik mindannak, amit ő képviselt: olyan hely lesz, ahol megvédik a demokráciát és az emberi jogokat, ami védelmet biztosít az üldözéssel, a félelemmel szemben, és békét és szabadságot hoz."

1750-es évek formái új tartalommal

Vorstadt 15 Hitler sz\u00fcl\u0151h\u00e1za Braunau am Innben

Marte.Marte Architekten

Mindehhez a politikai szándékhoz egy nagyon modern szemlétű épületrekonstrukció társul: a Marte.Marte Architekten stúdió a 1750-es évekhez nyúl vissza, a formákat (például az oromzat ablakréseit és -osztatait) meghagyják, de egy minimalista kortárs épületet terveznek kialakítani, dupla sátortetővel, díszítetlen, fehér felületekkel és egy új hátsó melléképülettel.

Forrás: Dezeen

A figyelmetekbe ajánljuk