Nicolas Poussin ismert olajfestményét a második világháború alatt rabolták el zsidó tulajdonosaitól, egészen idáig rejtély fedte hollétét, ám idén, közel 80 év után végre megtalálták.


A 17. századi, Loth avec ses deux filles lui servant a boire című, a bibliai Lótot és két lányát ábrázoló 120 centiméter széles és 150 centiméter magas alkotást egészen pontosan 1944-ben kobozták el a nácik, egy Franciaországban élő zsidó családtól. Hosszú évek teltek el azóta, ám most a közelmúltban rábukkantak az olasz hatóságok Padovában.

A festmény tulajdonosai természetesen a háború után azonnal keresni kezdték az alkotást, a mű felkerült az 1936 és 1945 között Franciaországban elkobzott értékek listájára, ám a kutatás sikertelennek bizonyult. Az eltűnt mű utáni nyomozást csak 2020-ban indították újra, amikor az örökösök: egy 98 éves svájci nő és egy 65 éves amerikai felülvizsgálatot indítványozott az ügyben.

Az olasz csendőrségnek sikerült megtalálnia az alkotást egy padovai műkereskedőnél. Kiderült, hogy a képet 2017-ben vásárolta meg Franciaországban egy olasz műkereskedő, aki később eladta egy másik műkereskedőnek. Az utolsó tulajdonos pedig 2019-ben Hollandiában kiállította a festményt, ám a tárlaton felismerte az alkotást egy holland művészeti szakértő.

A hatóságok végül a műkereskedő otthonában foglalták le a képet, amelyet az olasz kormányon keresztül visszaadtak jogos tulajdonosainak, az egykori zsidó család leszármazottjainak.

(ARTnews)

Friss

Nicolas Lefaudeux

Az univerzum valójában egy önmagát tanulmányozó mesterséges intelligencia?

Microsoftnál dolgozó fizikusok úgy gondolják, hogy az univerzum egy önállóan tanuló gép.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk