Diána és Károly a Buckinhgam palota erkélyén az esküvőjükön 1981-ben
Fotó: Getty Images

Károly és Diána házassága az elejétől fogva halálra volt ítélve

Kódolva volt a tragédia – 43 évvel ezelőtt házasodott össze Diána és Károly

43 évvel ezelőtt, 1981. július 29-én házasodott össze – az akkor még – trónörökös Károly herceg és a „szívek királynője”, Diána. Az esküvő akkoriban az Egyesült Királyság legfontosabb eseményének számított, amit világszerte 750 millió ember követett a különböző közvetítéseken keresztül. A házasság 15 évig tartott, majd 1996-ban a tündérmesébe illő szerelem véget ért. Egy évvel később a hercegné tragikus körülmények között hunyt el egy autóbalesetben, amit a mai napig rengeteg találgatás és teória övez. De vajon tényleg megelőzhető lett volna a tragédia, ha a királyi család feje, II. Erzsébet hallgat Diánára és lefújja az esküvőt?



Diána azon kevesek közé tartozik, akiket haláluk után évtizedekkel is óriási szeretet és tisztelet övez. Arról megoszlanak a vélemények, hogy mi az egykori hercegné népszerűségének a titka, de kétségtelen: milliók zárták a szívükbe Vilmos és Harry édesanyját.

Ő egy olyan kivételes nő, akivel igazságtalanul bántak és aki épp emiatt a fájó igazságtalanság miatt inspirálja és motiválja az embereket arra, hogy beszéljenek róla. Egy volt közülünk, aki vállalta a hibáit, a tévedéseit, mélyen emberi volt és olyan arcát mutatta meg a brit királyi családnak, amit se előtte, se utána nem láthattunk

– mondja róla Arianne Chernocktörténészprofesszor. A hercegné drámai élete különös fénytörésbe kerül akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a egykori párhoz közel álló ismerősök és barátok szerint

Diána még ma is élhetne, ha nem megy hozzá Károlyhoz.

1981. június 29-én az egész világ lázban égett, hogy lássa a walesi hercegnét, ahogy a leendő király, Károly az oltárhoz kíséri. Az egész világ, kivéve a vőlegényt és a menyasszonyt: Károly és Diána pontosan tudták, hogy rossz döntést készülnek meghozni. A 2020-ban bemutatott The Diana Interview: Revenge of a Princess című dokumentumfilmben a hercegné egykori barátnője mesélt a nagy nap előtti éjszakáról.

Egy nappal az esküvő előtt Károly közölte Dianával, hogy nem szerelmes belé. Szeretett volna korrekt lenni vele, nem akarta, hogy az akkor mindössze 20 éves lány hamis ábrándokat kergessen. Ezután Diána komolyan elgondolkodott, hogy az oltár elé álljon-e. Érezte magán a nyomást a család, az emberek és a média felől egyaránt és azt érezte, hogy innen már nincs visszaút

– mondta Penny Thornton.

Ez is érdekelhet! Kiderült: ezért nem kötött házassági szerződést Katalin és Vilmos

Di\u00e1na \u00e9s K\u00e1roly

Diána és Károly az eljegyzés előtt szinte alig találkoztak

Fotó: Getty Images

Robert Jobsonnak, aki III. Károlyról önéletrajzi könyvet is írt, így fogalmazott a mostani király.

1981-ben kétségbeesetten ki akartam szállni a kapcsolatból Már a lánykérés után nyilvánvalóvá vált, hogy mennyire rosszak együtt a kilátásaink, hiszen nem is volt időnk megismerni egymást. Ha lefújjuk a nagy napot – és ezt bizonyára mindenki el tudja képzelni –, az kataklizmát okozott volna a családban.

A királyi családot jól ismerők szerint is az okozta az alapvető gondot a hercegi pár tagjai között, hogy idejük sem volt megismerkedni egymással. Az Independent azt írja, hogy mindössze 12 alkalommal találkoztak az eljegyzés előtt, amit tovább nehezített az is, hogy Diána csupán 19 éves volt, amikor igent mondott a házasságra. A portál információi szerint ráadásul

Károly nem is a saját döntése okán kérte meg a későbbi hercegné kezét, hanem az édesapja, Fülöp herceg nyomására.

Ezt is olvasd el! Így szegte meg a királyi protokollt Diána hercegné egy híresség édesanyja miatt

II. Erzs\u00e9bet, Diana \u00e9s K\u00e1roly az esk\u00fcv\u0151 el\u0151tt k\u00e9t h\u00f3nappal

A kiráynő tudott Károly és Diána gondjairól, de nem foglalkozott velük

Fotó: Getty Images

Diána pedig a bennfentesek szerint már az eljegyzés során – de még hónapokkal az esküvő előtt – többször jelezte II. Erzsébetnek, hogy nem áll kész a házasságra. Ráadásul már ekkor tudomást szerzett arról, hogy a leendő férjének titkos viszonya van Kamillával.

A királynő azonban úgy tett, mintha minden a legnagyobb rendben lett volna.

Az önéletrajzírói szerint elsősorban azért, mert hitt benne, hogy bármilyen rossz is lesz a kapcsolat Diána és Károly között, válásra sosem kerülhet sor.

Ezt a hitét nagyrészt arra alapozta, hogy úgy gondolta: Károly, mint leendő király, sosem veszélyeztetné a trón méltóságát egy szerelmi affér miatt. Csakhogy ebben tévedett a királynő, hiszen az egykor álompárként ünnepelt „szerelmesek” 1996-ban hivatalosan is elváltak.

A figyelmetekbe ajánljuk