Darth Vader.
Lucasfilm

Ezért kellett újraszinkronizálni Darth Vadert a Star Warsban

A Darth Vader hangját adó színész meglepően lazán kezelte a legendás szereppel járó munkát.


Az 1977-ben bemutatott legelső Star Wars moziban a legendás főgonoszt, Darth Vadert David Prowse, egy 180 centis testépítő alakította. A férfi alkata ideális volt a szerepre, azonban a hangjával, illetve a skót akcentusával már adódtak problémák – írja a Slash Film.

Ennek okán George Lucas végül leszerződtette James Earl Jones amerikai színészt, aki leszinkronizálta Vader jeleneteit.

Ez is érdekelhet: Milyen lett volna a Star Wars a ’20-as években? Most megmutatjuk!

Miután összerakta a filmet, George Lucas úgy döntött, hogy egy basszus regiszterű hangot akar. Nem hiszem, hogy David Prowse ilyen lenne. Davidnek van egy enyhe skót akcentusa is. Így George elkezdett keresni valakit, aki Vader hangját adhatja. Úgy tudom, hogy több színésszel is kapcsolatba lépett, hogy felolvassa a szöveget, mielőtt engem megkeresett volna. Éppen nem volt munkám, és megkérdezte: >> Akarsz egy napot dolgozni? <<, én pedig azt mondtam: >> Persze! <<

– mesélte a színész az önéletrajzi könyvében, amit 2018-ban a Star Wars Insider című magazin vett elő újra.

Ezután viszont nem volt megállás, James Earl Jones az elkövetkezendő években számos filmben és sorozatban „szolgáltatta” Darth Vader hangját.

Ettől függetlenül Jones elmondta, hogy egyáltalán nem színészi munkaként tekintett a Vader-projektre, hanem egy speciális effektként hivatkozott magára.

David Prowse nagyon keményen dolgozott Darth Vader karakterének megalkotásán. Ő maga Vader. Én csak speciális effekteknek tekintem magam. Én így közelítettem meg a dolgot. Csak ültem ott és élveztem, hogy úgy játszom a hangommal, mint egy hangszerrel

– folytatta a színész.


A figyelmetekbe ajánljuk