darth vader
A világhírű filmes franchise, Birodalom visszavág című epizódjának egyik kulcsfontosságú fordulata olyannyira titkosnak számított, hogy az még a színészeknek adott szövegkönyvből sem derült ki. Ezt a forgatókönyvet, amely a Darth Vadert játszó színészé, David Prowse-é volt, a jövő hónapban bocsájtják árverésre az Egyesült Királyságban.

Prowse viselte az ikonikus fekete ruhát és sisakot Vader szerepében az eredeti Star Wars-trilógiában. Ám James Earl Jones színész volt az, aki a hangját adta a karakternek, és aki végül Vader egyik leghíresebb mondatát mondta Luke Skywalkernek, az ifjú Jedinek:

„Én vagyok az apád".

A Prowse-nak átadott forgatókönyvben azonban ez a kulcsfontosságú kijelentés nem szerepelt és más szöveg volt helyette odaírva:

„Luke, mi leszünk a leghatalmasabbak a galaxisban. Mindent megkaphatsz, amit csak akartál...ne ellenkezz...ez a végzetünk."

Andy Stowe, az East Bristol aukciósház árverezője elárulta a CNN-nek, hogy az alkotók a szereplők elől is eltitkolták, hogy Darth Vader Luke apja, nehogy kiszivárogjon a forgatásról, és csupán három-négy szereplő tudott az egészről.

Mint már feljebb is említésre került, a gonosztevő hangját az amerikai színész, James Earl Jones kölcsönözte, miután Prowse nyugat-angol akcentusát alkalmatlannak tartották a szerephez. Stowe szerint Prowse az 1977-ben forgatott Star Wars: IV. rész - Egy új remény felvételeikor nem is tudott arról, hogy nem az ő hangján szólal majd meg Vader, és meglepődött, mikor később rájött, hogy szinkronizálták.

A színész forgatókönyvpéldányát, amelynek minden lapján szerepel a Vader felirat, 2500-4000 fontra azaz körülbelül 1-1,7 millió forintra becsülik. Az aukciót május 4-én, a Star Wars-napon tartják meg nem véletlenül. A dátum angolul (May the fourth) amely a Star Wars misztikus erőre utaló híres mondását idézi: „May the force be with you (Az erő legyen veled)!"

A figyelmetekbe ajánljuk