A Gyűrűk Ura
Fotó: Warner Bros. Entertainment

3+1 filmjelenet, amiről ma is nehezen hisszük el, hogy számítógép nélkül készült

A filmek világa sokszor olyan helyekre visz el minket, ahol még sosem jártunk, olyan történeteket mesél el, amelyeket csak elképzelni tudnánk, és olyan érzelmeket idéz fel bennünk, amelyek sokáig velünk maradnak. A hatás elérése érdekében manapság már nélkülözhetetlenek a számítógépes effektek használata, pár évtizeddel ezelőtt azonban még ezek nélkül készültek a legnagyobb hatású filmjelenet. Ilyenből mutatunk most négyet.

1. Star Wars IV. rész – Egy új remény (1977) – yavini űrcsata

George Lucas legelső Star Wars-filmjének végső, epikus csatája sokunk számára katartikus emlékeket idéz elő. Ez az akciódús, 10 perces jelenetsor a gyakorlati effektek mintapéldája.

Ezt is nézd meg! Még George Lucas is lehetetlennek tartotta a Star Wars legnagyobb dobását

Az X-szárnyas vadászgépektől kezdve a Halálcsillagig és a tüzes robbanások megalkotásáig mindhez praktikus, fizikai effekteket használtak. Mivel CGI-trükkök ekkoriban még nem léteztek, a belső kamerás jelenetek után a megépített miniatűr modelleket a készítők egy elsötétített stúdióban helyezték ell. Majd a kameramunka, valamint a pirotechnika keltette életre a lenyűgöző űrcsatát.

2. Eredet (2010) – folyosós jelenet


Christopher Nolan
az álmok körül forgó krimi-thrillere egyből beszippantotta a nézőket, a forgófolyosó-jelenet látványával is a legkiemelkedőbb pillanatok egyikeként maradt meg a fejekben. Ahelyett, hogy számítógépes trükkökre hagyatkoztak volna, a rendező és csapata megépített egy hatalmas, működő forgó díszletet, hogy a változó gravitáció álomszerű hatását keltsék. A gyakorlati effektek, a hihetetlen mutatványok és a kiváló operatőri munka kombinációja felejthetetlen élményt adott. Lehetővé vált, hogy átérezzük a helyzet intenzitását, és az akció részévé váljunk.

3. Mission: Impossible – Fantom protokoll (2011) – Burj Khalifa

Ha már-már vakmerő színészt kell mondanunk, akkor sokunknak Tom Cruise ugrik be. A listáról nem hiányozhat a Mission Impossible negyedik részének lefelejthetetlenebb jelenete, amikor a főszereplő nekiindul és megmássza a 830 méter magas Burj Khalifát. Ami igazán észbontó, hogy Cruise maga hajtotta végre ezt a merész mutatványt CGI- vagy bármiféle zöldháttér nélkül.

+1. A Gyűrűk Ura-trilógia (2001-2003) – hobbitok ábrázolása

Peter Jackson három filmből álló eposzának egyik fő ismertető jele, hogy korát megelőzően alkalmazott valósághű számítógépes effekteket. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy egyes esetekben a rendező maradt a gyakorlati trükköknél. A CGI-környezetek lehetővé tették az elsöprő kilátások, a tornyosuló hegyek és a hatalmas csataterek létrehozását. A gyakorlati effektek ugyanakkor a karakterek ábrázolásában játszottak döntő szerepet.

Azért, hogy a hobbitok kisebbnek tűnjenek az embereknél a filmkészítők kényszerített perspektívát alkalmaztak. Ez egy olyan technika, amelynek során a színészeket a kamerától különböző távolságban helyezték el, hogy a különböző méretek illúzióját keltsék. A Gyűrűk Ura-trilógiában a CGI- és a gyakorlati effektek kombinációjának aránya mai napig példa arra, hogy a technológia és a hagyományos filmkészítési technikák milyen jól ötvözhetőek.

Ez is érdekelhet: Az 5 legemlékezetesebb Gyűrűk Ura-jelenet, ami örökre belénk égett


A figyelmetekbe ajánljuk