színház
Fotó: Shutterstock

5 + 3 szezonkezdő színházi előadás, ha kulturális feltöltődésre vágysz

Az ősz beköszöntével a színházi évad is elkezdődik. Ha már nagyon vágysz a kulturális kikapcsolódásra, ragadd karon valamelyik barátodat, és nézzetek meg egy izgalmas előadást, amelyről aztán órákig beszélgethettek majd – ehhez ajánlunk most 5 budapesti és 3 vidéki színdarabot, amelyek a következő időszakban debütálnak.


Romantika – Örkény István színház

Októberben mutatják be Kiss-Végh Emőke színdarabját, a Romantikát, melynek szereplői – az iró-rendező Kiss-Végh-en kívül –Brezovszky Dániel, Kerekes Éva, Nagy Zsolt, Novkov Máté, Patkós Márton és Zsigmond Emőke lesznek.A darab az emberi természetről, kapcsolatokról szól majd, melyet a szerző így jellemez:

A Romantikát kifejezetten az Örkény Színháznak dedikálom. Árvaházi szeretettel szeretem a színészeket, kiváltképp a géniuszokat, akik truvájokkal kápráztatnak el. De ami leginkább izgat, felkavar, undort vált ki belőlem, az az ember. Nagyon ritkán csak tetszik.

Az ősbemutató a Dollár Papa Gyermekei Társulattal koprodukcióban valósul meg. Kiss-Végh számos színdarabban játszott színművészként, de jelmeztervezéssel és írással is foglalkozik. 2009-ben alapította meg társulatát Ördög Tamással.

A Romantika bemutatójának dátuma: október 3.

Liliomfi – Vígszínház

A Liliomfi című előadást ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében mutatják be Vígszínházban. A darab Szigligeti Ede azonos című műve alapján készült, a szövegkönyvét Vecsei H. Miklós dolgozta ki. A darabban olyan legendás színészek tűnnek majd fel, mint Hegedűs D. Géza, Rudolf Péter, Keresztes Tamás, Borbiczki Ferenc vagy Szilágyi Csenge.

Szigligeti az 1848-as szabadságharc leverése után csalódott hangulatban, mindössze két délután alatt írta meg a magyar drámairodalom egyik jelentős komédiáját, a Liliomfit. Vecsei H. Miklós a darabban –az eredeti mű báját és humorát megtartva – különleges, egyedi módon mutatja be a szerelem és a barátság fontosságát.

A Liliomfibemutatójának dátuma: szeptember 21.

Bolondok tánca – Radnóti Miklós Színház

A Radnóti Színházban mutatják be Lev Birinszkij dráma-és forgatókönyvíró alkotását, melynek világpremierjét 1912-ben egyszerre tartották 10 különböző színházban, köztük Berlinben, Münchenben, Frankfurtban és Hannoverben, de ugyanebben az évben bemutatták még New Yorkban és a budapesti Nemzeti Színházban is. A darabot azóta is számos országban játszották, itthon Sebestyén Aba rendezésével, Hárs Anna dramaturg közreműködésével láthatjuk októbertől olyan színészekkel főszerepben, mint László Zsolt, Kováts Adél, Sodró Eliza vagy Gazsó György.

A Bolondok tánca egy társadalmi szatíra, mely görbe tükröt tart egy olyan feudális berendezkedésű, korrupt és diszkriminatív rendszernek, mint amilyen Oroszország is volt a huszadik század elején. A darabot az elbukott 1905-ös forradalom inspirálta, melyben politikusokat, eltökélt forradalmárokat, opportunistákat és még egy szerelmi szálat is megismerhetünk. Érdekesség, hogy a színház társulatának szinte minden tagja szerepel a darabban.

A Bolondok tánca premierje: október 20.

Radical Relax – Katona József Színház

Zsolt háromszor hét napig ült, és nem csinált semmit. Aztán ott is maradt a semmi közepén egyedül. Majd lassan elkezdtek köré gyűlni az emberek. Azóta is jönnek. Van, aki kíváncsiságból érkezik, van, aki a megváltást keresi, van, aki menekül, és van, aki csak azért jön, hogy végre megérkezzen.

Tarnóczi Jakab Junior Prima-díjas magyar színházrendező írta és rendezte a Katona József Színházban nemsokára debütáló darabot, mely egy 1 hetes elvonulás-történetet mesél el, amin összesen kilencen vettek részt. A darab amiatt is különleges, mert a nézők is bekapcsolódhatnak az eseményekbe. Tarnóczi rendezéseit korábban is láthattuk már a Katona József Színházban, ő jegyzi például a 2023-ban bemutatott Cseresznyéskert, valamint Extázis című darabokat.

Az interaktív darab bemutatója: október 12.

Itt élet – Kamra

Jánossy Lajos írta, Máté Gábor rendezte az Itt élet című darabot, amely a Jánossy Lajos Örök hely és mindenhol idő című, 2023-ban megjelent regényének színpadi változataként lesz. A darabban a narráció és a hagyományos jelenetek sora váltakoznak. A szocializmusban játszódó darabban felbukkanó karakterek a kor tipikus alakjai, akiknek mindennapjait követhetjük nyomon a főszereplő, Pálfy Andris életén keresztül, akinek felnövéstörténete kerül a középpontba.

A darabban kirajzolódik a rendszerváltást megelőző évek hangulata és a benne élők közérzete. Jánossy Lajos szövege lélekbe maróan idézi meg a Kádár-kor szocializmusát és annak szűk levegőjét.

Bemutató: 2024. október 11.

Család ellen nincs orvosság – Csíky Gergely Színház, Kaposvár

Idén ősszel mutatja be a Csíky Gergely Színház a brit Ray Cooney alkotását, akinek nevéhez olyan klasszikus darabok fűződnek, mint a Páratlan páros, A miniszter félrelép vagy a Kölcsönlakás. A darabot Mészáros Tibor művészeti igazgató rendezi, a főbb szerepeket – a direktor mellett – Varga Zsuzsa, Kalmár Tamás, Kisari Zalán és Török Saca játszák majd. A vígjáték cselekménye egy kórházban játszódik, ahol szépen lassan kibontakozik egy családi dráma.

A darab bemutatója: október 4.

Godot-ra várva – Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen

Szabó K. István rendezésében mutatják be Samuel Beckett egyik legismertebb drámáját, mely ma már klasszikusnak számít. A rendező nem először foglalkozik az író alkotásával, ugyanis 2004-ben és 2014-ben is színpadra vitte a darabot, mindkét alkalommal más-más aspektusát kiemelve. Legfrissebb rendezésében az identitáskeresés, valamint az egyéni és kollektív memória faggatása kerül középpontba. A Jászai Mari-díjas rendező darabjában feltűnik Bakota Árpád, Seress Zoltán, Sorbán Csaba, Pál Hunor és Nagy Fruzsina.

A darab premierjének tervezett időpontja: szeptember 27.

A fiú – Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros

Dicső Dániel rendezésében láthatjuk Florian Zeller drámáját, amely egy modern család mindennapjait és küzdelmeit, valamint egymáshoz fűződő viszonyait tárja fel. A cselekmény szerint a kamaszkori depresszióval küzdő Nicolast elvált szülők nevelik. Anyjától átköltözik apjához és annak új családjához, ami számos konfliktust eredményez. Florian Zeller világhírű francia kortárs drámaíró kirobbanóan sikeres, Az apa című darabja után A fiú a szerző családi trilógiájának következő fejezete.

A darab a mentális betegséget próbálja érzékenyen bemutatni és hogy milyen hatásai vannak a depresszióban szenvedő környezetére. A hétköznapi szorongások, a beteljesületlen vágyak és a bizonytalanság érzése is megtalálható a darabban, mely csendesen, ám kíméletlenül halad a végzet felé, és csak később vesszük észre, hogy tragédia következik, hiszen a feszültség egyre érezhetőbb.

A darab bemutatója: november 8.

A figyelmetekbe ajánljuk