Borbély Alexandra: „Szeretnék egyszer ügyvédet vagy nyomozót játszani”
Fotó: Hamu és Gyémánt magazin 2018. nyár / Sárosi Zoltán

Borbély Alexandra: „Szeretnék egyszer ügyvédet vagy nyomozót játszani”

A Hamu és Gyémánt magazin őszi lapszámába készült interjú mellett a színészt legemlékezetesebb színházi és filmes szerepeiről, valamint szerepálmairól kérdeztük. Miniinterjú Borbély Alexandrával.


Melyik volt a legelső színházi szereped, és milyen emlékeid vannak róla?

A Komáromi Selye János Gimnáziumban a színjátszókör tagja voltam. Negyedik év végén a szalagavatón szerepelhettem a Csárdáskirálynőben, és bár nem igazán tudtam énekelni, mégis Stázi szerepét osztották rám. A prózai jeleneteket nagyon szerettem, de az énekléstől rettegtem.

Melyik szereped során érezted úgy, hogy a legtöbbet fejlődtél színészként?

A Katonában az Ahol a farkas is jó volt a leghasznosabb tapasztalatom a színészi pályám kezdetén. A darabot Gothár Péter rendezte a Katona Kamrájában, és én nagyon szerettem Jancsó Piroskát játszani. Ráadásul Enyedi Ildikó ezt a darabot látva érezte úgy, hogy a Testről és lélekről Máriáját el fogom tudni játszani.

Hol tanultál a legtöbbet a filmezés fortélyairól?

Számomra a filmezés a Hacktionben kezdődött, a tudásom alapjait ott sajátítottam el. Anger Zsolt volt a partnerem a legtöbb jelenetben, és ő nagyon sokat segített. Két évig forgattunk együtt, és sok technikai dologra megtanított, aminek később a Testről és lélekről forgatása során is hasznát vettem: Mária szerepében már „csak" arra kellett koncentrálnom, hogy a szerepet megoldjam, nem terelték el a figyelmem a technikai részletek.

Melyik szerepedből tanultál a legtöbbet emberileg?

A Testről és lélekről Mária karakteréből tanultam a legtöbbet arról, hogy milyen másképpen létezni ebben a világban. Borzasztó nehéz. Egy Asperger-szindrómás vagy egy autizmus spektrumzavarral élő ember nézőpontjából sokkal félelmetesebbnek tűnik a világ.

Melyik szerep volt a legnagyobb kihívás számodra?

Jancsó Piroska a korábban említett Gothár darabban és Mária a Testről és lélekről filmben.

Melyik szerepedre vagy a legbüszkébb?

Itt ugyanezt a két karaktert tudom kiemelni.

Melyik szerep állt a legközelebb a valódi személyiségedhez?

Erre viszont nem ugyanaz lesz a válaszom, mint az előző két kérdésre, mert se az első magyar sorozatgyilkos, se Mária nem áll közel a személyiségemhez. Ha jobban belegondolok, azt hiszem, hogy nem is volt eddig olyan szerepem, ami közel állt a valódi személyiségemhez. Ez még hiányzik az életemből.

Van-e olyan szerep, amit mindenképp szeretnél eljátszani a pályafutásod során?

Szeretnék egyszer egy ügyvédet alakítani: egy bíróságon megvédeni az ügyfelemet. Ezenkívül még a nyomozószerep érdekelne – talán azért, mert ezeket a filmeket és sorozatokat imádom, és el tudnám képzelni magam egy ilyen karakterben. És még egy: egyszer nagyon szeretnék táncolni egy filmben – ez eddig kimaradt.

Hosszabb interjúnkat a színművésszel megtalálod a Hamu és Gyémánt magazin őszi lapszámában, ahol többek közt arról beszélgettünk, mi a legjobb tanács, amit valaha kapott; hogyan változott meg a színpadi jelenléte a filmes szerepei után; és arra is fény derült, hogy kiköltözne-e a Marsra Elon Musk első telepeseivel.

A magazin megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

A figyelmetekbe ajánljuk