Milan Ondrik és Borbély Alexandra
Fotó: IMDb

Borbély Alexandra a főszereplő Szlovákia hivatalos Oscar-nevezésében

Ahogy azt mi is megírtuk, a jövő évi Oscar-gála „nemzetközi film” kategóriájában Magyarországot a Semmelweis című életrajzi film képviseli majd. Most kiderült: nem ez lesz az egyetlen magyar kötődésű alkotás a szekcióban.


Szlovákia az Emma és a halálfejes lepke (angolul: The Hungarian Dressmaker) című filmet nevezi a 97. Oscar-gála „legjobb nemzetközi film” kategóriájába, írja a 24.

Iveta Grófová filmjének főszereplője nem más, mint Borbély Alexandra, aki a Testről és lélekről című filmmel egyszer már indult az Oscarért ebben a szekcióban – bár Enyedi Ildikó alkotása bejutott a legjobb öt közé, végül nem nyerte el a díjat 2018-ban.

Az Emma és a halálfejes lepke a második világháború legsötétebb időszakában, a magyar-szlovák határnál játszódik. Világpremierje Karlovy Varyban volt, Magyarországon pedig a Cinefesten mutatták be.

Borbély karaktere a határon élő özvegy, Marika, aki a saját életét kockáztatja azzal, hogy egy zsidó kisfiút rejteget, miközben egy szlovák Hlinka-gárdista százados és egy német náci tiszt is megkörnyékezi.

A 15 legjobb nemzetközi film szűkített listáját december 17-én jelentik be, az öt végső jelöltet pedig 2025. január 17-én nevezik majd meg.


A figyelmetekbe ajánljuk