Mundruczó Kornél

A The Revolution According to Kamo Sztálin és egy fiatalkori barátja kapcsolatáról és a hatalom dinamikájáról szól. A forgatás 2025-ben kezdődhet majd, értesült a Variety.


Mundruczó Kornél lesz a rendezője a The Revolution According to Kamo című, Joszif Sztálin korai éveiről szóló drámának. A magyar rendező nemzetközi szinten leginkább 2020-as filmje, a Pieces of a Woman miatt ismert, amely Oscar-jelölést hozottVanessa Kirbynek.

Az új projekt eredeti forgatókönyvét az Oscar-díjas Paweł Pawlikowski (Hidegháború, Ida), valamint Ben Hopkins (a Cannes-ban idén bemutatott Limonov: The Ballad of Eddie forgatókönyvírója) írta, amelyet Wéber Kata, Mundruczó Kornél állandó munkatársa és felesége adaptált.

A The Revolution According to Kamo a későbbi bolsevik forradalmár, a gazdag kereskedőcsaládba született Simon Arshaki Ter-Petrosyan (becenevén Kamo) és gyermekkori barátja, a szegénységben nevelkedett Szoszo, vagyis a későbbi diktátor, Sztálin barátsága körül forog.

A film forgatása 2025-ben kezdődik majd Grúziában.

A The Revolution According to Kamo egy epikus film a történelemről, ugyanakkor a gengszterfilm műfajában is megállja a helyét

– nyilatkozta Mundruczó.

Kevésbé szól egy gonosznak született emberről, sokkal inkább a hatalom mechanizmusáról mesél, és arról, hogyan emelkedik valaki a csúcsra. De szól egy szenvedélyes barátságról is e két férfi között, akik gyermekkoruk óta ismerik egymást.

A The Revolution According to Kamo előtt egy másik Mundruczó-film is érkezik a mozikba: a magyar rendező az At the Sea című alkotáson Amy Adams-szel dolgozik együtt. Erről a projektről itt írtunk bővebben.

A figyelmetekbe ajánljuk