margot robbie a barbie című filmben sárga ruhában

Barbie-film: Margot Robbie sárga ruhájának mélyebb jelentése van, mint azt gondolnánk

Apróságnak tűnhet, de a filmekben gyakran okkal választanak ki egy-egy ruhadarabot, mivel a szín- és stílusváltások a forgatókönyv szavain túl többet elárulhatnak arról, hogy a karakterek milyen hangulatban vannak. Ez alól a Margot Robbie által alakított Barbie ruhatára sem kivétel.


Míg néhány jelmez egyértelmű tisztelgés a korábbi Barbie-babák megjelenése előtt, Margot Robbie sárga ruhája – amit a film utolsó jeleneteiben viselt –, sokkal mélyebb jelentőséggel bír. A ruha drapériáját, a színésznő által viselt ékcipőt és a szívecskés nyakláncot mind nagyon tudatosan választották, hogy érzékeltessék, mennyi változáson ment keresztül Barbie a történet végére – számolt be róla az Elle.

Ez is érdekelhet: 7 rejtett üzenet a Barbie-filmben, ami elsőre talán fel sem tűnik

YouTube

A cselekmény szempontjából Robbie Barbie-ja ekkor tért vissza a való világból, és sikeresen együttműködött Gloriával (America Ferrera), lányával, Sashával (Ariana Greenblatt) és a többi Barbie-val, hogy megmentsék Barbielandet attól, hogy egy vadul patriarchális, Kenbirodalommá váljon.

De a sztereotip Barbie már nem volt ugyanaz, aki a kalandja előtt: ember akart lenni, ötletek alkotója, nem csupán egy ötlet.

A ruha szabása is ezt az érzést szeretné közvetíteni, mivel úgy hangsúlyozza az emberi test lágyságát, ahogyan a hagyományos Barbie-ruhák soha. A jelmez egy ferdén szabott ruha, amely drapériázik, ez pedig nem „Barbie-minőség".

Olvasd el ezt is! Barbie: a rózsaszínbe áztatott feminista tanmese – kritika

A cipő és az ékszerek szintén hozzájárulnak a sztereotip Barbie átváltozásának szimbólumaihoz. A cipő esetében a klasszikus Barbie-sarkos udvari cipőtől valami lazábbra váltottunk, ugyanakkor meg kellett tartanunk a sarkat

– nyilatkozta Jacqueline Durran a film jelmeztervezője.

A figyelmetekbe ajánljuk