Több mint 20 ezer ember tűnt itt el – az Alaszka-háromszög rejtélye

Több mint 20 ezer ember tűnt itt el – az Alaszka-háromszög rejtélye

A rejtélyes Bermuda-háromszögről már sokan hallottunk, azonban létezik a világon egy másik háromszög is, ahol sokkal több ember tűnt el, mint a Karib-térség hírhedt területén. Az Alaszka-háromszög rejtélyét még a kutatók sem fejtették meg, de az biztos, hogy egy rendkívül veszélyes helyről van szó.


Alaszka tagállamát elképesztő hegyvidéki tájak, gazdag élővilág és gleccserekben gazdag nemzeti parkok jellemzik, ám létezik egy térség, ami legalább annyira veszélyes, mint amennyire csodálatos.

Ez is érdekelhet: 86 év után megoldódhat a rejtély – mi történt Amelia Earharttal?

Az Alaszka-háromszög három város Anchorage, Juneau és Utqiagvik közt terül el.

Az itt uralkodó zord körülmények: a hatalmas erdők, a fagyos tundra és a havas hegyvidéki tájak már alapvetően megnehezítik az utazók dolgát, akiknek ezen felül még egy „rejtélyes” jelenséggel is szembe kell nézniük. Hiszen a misztikus területen az 1970-es évektől kezdve megközelítőleg 20 ezer embernek veszett nyoma – derül ki a Drive cikkéből.

A Bermuda-háromszöggel ellentétben az alaszkai háromszög egy egészen friss kifejezésnek számít: a legelső nagy port kavaró incidens két politikus, Thomas Hale Boggs képviselőházi vezető és Nick Begich kongresszusi képviselő nevéhez fűződik, akiknek egy kampánytúra során veszett nyoma.

A két férfi – valamint Begich asszisztense és a repülőgépet vezető pilóta – 1972 októberében tűnt el, miközben Anchorageből Juneau felé tartottak. A politikusok megtalálásának érdekében az Egyesült Államok történelmében az egyik legnagyobb területet felölelő mentőakciót szervezték meg, mely során mintegy 842 ezer négyzetkilométernyi területet fésültek át. A Politico tudósítása szerint az akcióban – a földi csoportok mellett – 40 katonai repülőgép, valamint további 50 polgári repülőgép vett részt.

A kutatócsoportok végül 39 nap után adták fel a keresést, a két politikust pedig azóta sem találták meg.

Az Alaszka-háromszög a kétezres évek elején egy „hivatásos” túlélőnek, Richard Lyman Griffisnek is megmozgatta a fantáziáját. Griffis 2006-ban szerette volna tesztelni a „túlélőgubónak” elnevezett felszerelését, ám végül az alaszkai vadon felette is győzedelmeskedett. A férfi eltűnését egyébként egészen egy évig senki sem jelentette, végül se őt, se pedig a magával vitt tárgyakat nem találták meg.

Bár a jelenség hátterében sokan összeesküvéseket és természetfeletti történéseket látnak, a valójában ennél jóval egyszerűbb indoka van. A zord vidéken a vadállatok – különösen a medvék –, a terep és az időjárás is nagy veszélyt jelent a túrázókra: a fagyos térségben durva szelekkel, hirtelen lezúduló lavinákkal és megáradt, hideg folyókkal is kell számolnunk.

A figyelmetekbe ajánljuk