Amelia Earhart

86 év után megoldódhat a rejtély – mi történt Amelia Earharttal?

Amelia Earhart egy igazi ikon. Ő a repüléstörténet egyik legkiemelkedőbb alakja, mivel női pilótaként úttörő eredményeket ért el - nem is beszélve arról, hogy ő volt az első nő, aki egyedül repülte át az Atlanti-óceánt. Ám sajnálatos módon Earhartra leginkább rejtélyes eltűnése miatt emlékeznek, amikor 1937 júliusában világkörüli útjára indult. Azóta is csak találgatások keringenek arról, hogy mi történhetett vele. Most pedig egy morbid elmélet látott napvilágot.


1940-ben brit telepesek, akik Nikumarorót, a Csendes-óceán nyugati részén, Hawaiitól mintegy 2900 kilométerre fekvő szigetet kutatták, egy csontváz darabjaira bukkantak – egészen pontosan 13 csontra –, amelyről úgy gondolták, hogy a három éve eltűnt Earharté volt. A lelet ellenőrzésére a maradványokat Fidzsi-szigetekre szállították további elemzésre, ám később elvesztek – írja az IFLScience.

Ez is érdekelhet:5 elfeledett pillanat, amelyek rendkívül fontosak a nők történelmében

Ha a maradványok valóban Eartharrté voltak, akkor az elképzelés szerint Earhart és navigátora, Fred Noonan eltévedtek, majd leszálltak Nikumarorón, a környező zátonyokat egyfajta kifutópályaként használhatták. Úgy vélik azonban, hogy Noonan meghalt, a gép pedig elsüllyed az óceánban, a pilótanő pedig egyedül maradt. Csakhogy nem volt teljesen egyedül.

Nikumaroro ugyanis az óriás kókuszráknak (vagy pálmatolvaj) ad otthon, egy hatalmas szárazföldi gerinctelen állatnak, amelyről köztudott, hogy nagyobb madarakra vadászik. Ezek a hatalmas rákok pedig olyan nagyok, hogy hosszuk meghaladhatja a fél métert, súlyuk pedig négy kilogramm körül mozog.

Olyan hatalmasak, hogy Charles Darwin is szörnyetegnek nevezte őket, bár nem gondolta, hogy az emberre is veszélyes lehet.

A kókuszrákok a nevüket arról a képességükről kapták, hogy képesek egy kókuszdiót szétzúzni, hogy lakmározzanak a fehér húsból, de patkányokat és más állatokat is zsákmányolnak, ha azok túl közel tévednek a fészkükhöz. Éjszaka pedig rajokban járják a környéket, hogy zsákmány után kutassanak.

Hogyan kapcsolódik ez az Earhart-rejtélyhez? Nos...

Amióta az ötlet először felmerült, kutatócsoportok több kísérletet is végeztek sertéstetemekkel, hogy megnézzék, hová viszik a rákok a maradványokat. Azt találták, hogy a rákok kevesebb mint két hét alatt képesek lecsupaszítani egy holttestet, és a csontokat visszacsempészik az odújukba, ami szerintük megmagyarázhatja, hogy miért csak 13 csontot találtak 1940-ben.

Ez egy érdekes és egyben hátborzongató hipotézis, de annak ellenére, hogy a téma rendkívül népszerű az interneten és a közösségi médiában. 2018-ban a TIGHAR és a Tennessee Egyetem kutatóiból és antropológusaiból álló csapat újabb kísérletet tett a rejtély megoldására, a Canine Forensics Foundationtől kölcsönzött kutyák segítségével, hogy segítsenek megtalálni a csontokat. Bár állításuk szerint a kutyák emberi maradványok szagát fogták ki, a National Geographic 2019-ben arról számolt be, semmi meggyőzőt nem találtak.

Getty Images

A rejtély, hogy mi történt Amelia Earharttal, talán soha nem derül ki, de bármi is történt, remélhetőleg békésebb volt, mint az a felvetés, hogy felfalták a dögevő rákok.

A figyelmetekbe ajánljuk