női kezek rajz

5 elfeledett pillanat, amelyek rendkívül fontosak a nők történelmében

Az alábbi lista csupán kicsiny szelete a jelentős történelmi pillanatoknak, hiszen szinte felsorolhatatlan azon nőknek és eseményeknek a száma, amelyek rendkívüli hatással voltak történelmünkre, társadalmunkra és a kultúránkra.


1911: Az első Nemzetközi Nőnap

monicagarwood.com


Több mint egymillió ember vonult fel a nők jogaiért a legelső nemzetközi nőnapon, amelyet világszerte ünnepeltek. Alig egy héttel később egy gyári tűzvészben több mint 145 munkásnő vesztette életét, ami felhívta a figyelmet a szörnyű munkakörülményekre, amelyek között dolgoztak. A tragédia hatására az Egyesült Államokban törvények születtek a munkahelyi biztonságról.

1903 és 1911: Nők és a Nobel-díj

Marie Curie 1903-ban megkapja a fizikai Nobel-díjat, majd nyolc évvel később a kémiait is. Ezzel megriasztva minden olyan embert, akik azt feltételezték, hogy a nők korántsem olyan okosak, mint a férfiak.

1932: Amelia Erhart átrepüli az Atlanti-óceánt

Amelia Earhart neve ismerősen csenghet, ő volt az első női pilóta, aki egyedül repülte át az Atlanti-óceánt, ezzel pedig egy kulcsfontosságú utat nyitva a későbbi női pilótáknak. Elképesztő teljesítményéért számtalan kitüntetést kapott. A felfelé ívelő karrierjét azonban egy szörnyű tragédia törte ketté: ő és navigátora, Fred Noonan 1937-ben eltűntek a Csendes-óceán felett, miközben megpróbálták körberepülni a Földet.

1961: Külföldre exportálják a fogamzásgátló tablettát

Unsplash / Reproductive Health Supplies Coalition

A fogamzásgátló tabletta 1961-ben megérkezik Ausztráliba is, (Magyarországra 1968-ban) ám kezdetben csak a házas nők számára volt elérhető (és még akkor is néhány hithű katolikus megtagadta a felírását), minden nehézséggel együtt a nőknek egy soha nem látott szabadságot adott a saját testük felett.

​1973: Billie Jean King nyeri a nemek csatáját

Billie Jean King \u00e9s Bobby Riggs

Billie Jean King és Bobby Riggs

commons.wikimedia.org


A 2017-es, azonos című filmben megelevenedett teniszmeccs, amelyet a fiatal teniszezőnő, Billie Jean King a korábbi első számú bajnok Bobby Riggs ellen játszott (és nyert), a történelem egyik legnézettebb televíziós sporteseménye volt. Billie Jean azóta is a szexizmus aktív bírálója, valamint a sportban való fizetések egyenlőségéért kampányol.

A figyelmetekbe ajánljuk