Hrotsvitha

5 meghatározó női alak a középkorból, akiket lehet, eddig nem ismertél

A középkorban a nőknek általában nem sok joguk volt. Ez azonban nem akadályozta meg őket abban, hogy a hagyományosan férfiaknak szánt szakmai és vezetői szerepeket betöltsék. Az egyik legnépszerűbb középkori női alak Jeanne d'Arc, de akadtak rajta kívül befolyásos asszonyok, akik hasonlóan jelentős hatást gyakoroltak a történelemre.

Margery Kempe

A középkor híres nőalakjainak listáján az első helyen Margery Kempe áll. Az asszony a The Book of Margery Kempe című művéről ismert, amelyet az első angol nyelvű önéletrajznak tartanak. Margery jómódú családban nőtt fel, később férjhez ment John Kempe-hez, és 14 gyermeket szült neki. Később azonban elhagyta férjét, és 1414-ben különös zárándoklatra indult Jeruzsálembe, Rómába, Németországba és Spanyolországba.

Könyvében lényegében az utazásai során szerzett tapasztalatait, megpróbáltatásait, valamint hitét és meggyőződéséit írja le. A mű ezenfelül egy remek betekintést nyújt egy középkori nő életébe- Ráadásul Kempét többször bírálták, sőt, az egyház számtalanszor eretnekség miatt bíróság elé állította, de soha nem ítélték el. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy szembeszálljon a patriarchátussal, és a maga módján élje az életét. Látszólag írástudatlan volt, híres önéletrajzát két írnokának diktálta.

A könyvet 1936-ban adták ki modernizálva, majd 1940-ben középangol nyelven.

Olvasd el ezt is! 1110-ben eltűnt a Hold az égről, most derült ki, hogy miért

Hrotsvitha

Wikipedia

Hrotsvitha egy meghatározó női alakja a középkornak, akit a világ első női drámaírójának tartanak. Emellett Németország első költőnője és első női történésze. Hrotsvitha nemesi családban született, és apácaként nevelkedett, és mindemellett hat latin nyelvű komédiát írt, amelyek keresztény témákat feszegettek. Művei miatt korának egyik legjelentősebb asszonyának tartották.

​I. Margit dán királynő

I. Margit ádáz királynő volt, a középkor egyik legbefolyásosabb női uralkodója. A „királynőnek" tartott Margit, aki kiskorú fia helyett uralkodott Svédország, Norvégia és Dánia régense volt. Az ő erőfeszítései és dinasztikus politikája vezetett a kalmari unióhoz: Svédország, Norvégia és Dánia egyesítéséhez. Kivételes képességei miatt a történészek az európai történelem első nagy uralkodó királynőjének tartják.

Aquitániai Eleonóra

commons.wikimedia.org

Aquitániai Eleonóra a 12. századi Európa talán leghatalmasabb asszonya volt. Életében VII. Lajos francia királynő (1137-52) és II. Henrik angol királynő (1152-1204) hitvese volt. Emellett ő volt I. Richárd (Oroszlánszívű) és János angol királyok édesanyja.

Önfejű királynő volt, aki nem ült tétlenül. Seregeket vezetett, és a második keresztes hadjárat idején is vezető szerepet töltött be. Amikor feleségül ment II. Henrikhez, aktívan részt vett a birodalom igazgatásában, és még aktívabban a saját birtokainak irányításában. Ezenkívül az irodalmárok nagy pártfogója volt. Ezt követően egészen élete végéig nagy hatással volt Anglia politikai és társadalmi szerkezetére. A történészek szerint szép volt és igazságos, méltóságteljes és szerény, alázatos és elegáns.

Ez is érdekelhet:Kiderült az igazság Dzsingisz Kán haláláról

Beatriz Galindo

Wikipedia

Beatriz Galindót korának egyik legműveltebb asszonyaként tartják számon. Pedagógus, humanista és spanyol latinista volt. Fiatal korától kezdve szeretett olvasni, ezért remek latin tudása miatt La Latina becenévvel illették.

Irodalmi képességeinek köszönhetően gyümölcsöző akadémiai karriert futott be, és Kasztíliai Izabella királynő gyermekeinek, köztük Aragóniai Katalinnak is nevelője volt. Emellett verseket és Arisztotelészhez írt kommentárokat is. Később férjhez ment, öt gyermeke született, és megalapította a madridi Szent Kereszt Kórházat. A kórház ma is létezik, és a madridi negyedet, ahol egykor élt, ma La Latina néven emlegetik a tiszteletére.

A figyelmetekbe ajánljuk