jeanne darc

Így nézhetett ki valójában Jeanne d'Arc

Népszerűsége ellenére Jeanne d'Arc (Szent Johanna) külsejét a korabeli ábrázolások hiánya miatt továbbra is rejtély övezi. A szakembereknek pedig komoly kihívást jelentenek a történelmi leírások alapján történő digitális rekonstrukciók, de folyamatosan próbálkoznak.

Jeanne D'arc képét egy 15. századi szoborból idézték meg, amelyről sokan feltételezik, hogy őt ábrázolja, bár ezt a feltételezést mind a mai napig nem erősítették meg.

Ez is érdekelhet:Vérszomjas asszonyok – a történelem 4 legkegyetlenebb királynője

A cselszövést fokozza, hogy kevés konkrét bizonyíték áll rendelkezésre a külsejéről. Fizikai jellemzői bizonyos mértékig ismertek: állítólag 180 centiméter magas volt, rövid nyakkal és izmos testalkattal rendelkezett – számolt be az Ancient Origins.

Kis érdekesség, hogy rövid, sötét haja ihlette az 1900-as évek elején népszerűvé vált bobfrizurát. Illetve a francia nemesek világos arcbőrével ellentétben, Jeanne-nak paraszti neveltetése miatt kreol bőre lehetett. Bár szemének színét továbbra sem lehet biztosan tudni, feltételezések szerint sötétebb tónusához illeszkedve barna volt.

Viselkedését kellemesnek írták le, ami a rekonstrukciót úgy irányította, hogy arca inkább kíváncsiságot sugározzon, mint ünnepélyességet. Végleges feljegyzések hiányában ez az ábrázolás bepillantást enged az orléans-i szűz arcképébe, áthidalva a történelem és a művészet közötti szakadékot.


A figyelmetekbe ajánljuk