Egy nőt megvádolnak boszorkánysággal Salemben

Öt történelmi esemény, ami elképzelhető, hogy nem történt meg

Számtalan alkalommal hallunk, tanulunk, olvasunk olyan történelmi eseményekről, amelyek meghatározták az emberiség jövőjét. Kétségtelen, hogy ezek a pillanatok komoly hatással voltak a későbbi korokra, ám akadnak olyan legendák is, amelyekről utólag kiderült, hogy nem, illetve nem úgy történtek meg, ahogy azt sokáig hittük. Az alábbi cikkben öt olyan fontos történelmi eseményt mutatunk be, ami elképzelhető, hogy meg se történt.


Exodus

Nincs régészeti vagy történelmi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a héber rabszolgák kivonulása Egyiptomból valaha megtörtént volna.

Valójában, arra sincs bizonyíték, hogy Egyiptomban egyáltalán éltek volna héber rabszolgák, és a Sínai-félszigeten sem találtak erre utaló jeleket az i. e. második évezredből, ahol állítólag több mint 600 000 izraelita lakott 38 éven át.

A modern történészek hajlamosak úgy gondolni, hogy az Exodus története egyfajta metafora, és annak ellenére, hogy sokszor próbáltak bizonyítékokat találni az események alátámasztására, a legtöbb régész felhagyott a kereséssel.

Luther listájának ajtóra szögelése

Luther M\u00e1rton

Getty Images

A vallási forradalmár, Luther Márton ikonikus történetére – amikor a katolikus egyházzal kapcsolatos problémáinak listáját egy templom ajtajára szögezte – általában úgy tekintenek, mint a szikrára, amely fellobbantotta a protestáns forradalom lángját. Bár Luther 95 tézise valós volt, a dolog nem egészen így játszódott le.

Nincs történelmi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy Luther valóban egy templom ajtajára szögezte volna a listáját, ez a történet csak közel harminc évvel a lista születése után látott napvilágot. Azt azonban tudjuk, hogy Luther elküldte a 95 tézisét az érseknek, és soha nem állt szándékában vitát kezdeni az egyházzal, tekintve, hogy ő elkötelezett katolikus volt.

Van Gogh soha nem vágta le a fülét

Festményei mellett sokan úgy ismerik Vincent Van Gogh-ot, mint a művész, aki levágta a fülét, és elküldte a szeretőjének. Bár ez részben igaz, valójában csak a fülcimpájának alsó részét vágta le.

Mivel akkoriban súlyos depresszióban szenvedett, a történészek azt is tudni vélik, hogy a füle egy részének levágása a művésztársa, Paul Gaugin vagy a bátyja eljegyzésének vitája miatt történt. Bármi is késztette erre, biztosan nem vágta le az egész fülét.

A tőzsdeügynökök öngyilkossága

Egy Wall Street-re mutat\u00f3 t\u00e1bla

lo lo/Unsplash

1929. október 24-én az Egyesült Államok tőzsdéje összeomlott, amit később fekete csütörtöknek neveztek el. Ez volt a Nagy Gazdasági Világválság kezdete, és úgy vélték, hogy az összeomlás bejelentése után a Wall Street-i tőzsdeügynökök az épületekről leugorva kezdték kioltani az életüket.

Ez azonban nem feltétlenül volt így, mivel senki sem vetett véget életének az épületekről való leugrással, sőt a korbaleli beszámolók szerint az öngyilkosságok száma nem is emelkedett.

A salemi boszorkányégetés

Ebben az esetben maga a per ugyan tényleg lezajlott, de a legendákban és a filmekben számtalanszor említett salemi boszorkányégetésre soha nem került sor.

A korabeli leiratokból ugyanis kiderült, hogy a Salem városában zajló hírhedt boszorkányperek során egyetlen vádlottat sem égettek máglyán. Tizenkilenc embert felakasztottak, egyet halálra préseltek, négy másik pedig a börtönben halt meg.

A boszorkányperek nemzetközi jelenségnek számítottak a kora újkorban. Ha már a máglyahalálról szóló mítoszoknál tartunk, Jeanne d'Arc-ot nem boszorkányságért égették meg, hanem azért, mert férfiruhát viselt.

Forrás: Pastfactory

A figyelmetekbe ajánljuk