Emberek, akik állatnak hitték magukat

A középkorban a boszorkányság, varázslat, démoniság révén állatokká változó emberek még valós fenyegetésnek tűntek. Ma ugyanazon jelenség mentális betegségnek számít.


Már Aquinói Szent Tamás is leírta a 13. században, hogy az angyalok és démonok képesek átváltoztatni embereket más lényekké. A középkorban ugyanis ha valaki azt állította, hogy más állattá változott, azt hitték, hogy megszállta egy természetfeletti lény, és auto-da-fé- ra, vagyis máglyahalálra ítélték. Ám jóval korábbi forrásokban is találkozhatunk állattá változott alakokkal, gondoljunk csak Zeuszra, aki hattyú, vagy bika képében hódított, vagy Vergilius Moeris nevű hősére, aki gyógynövények segítségével változott farkassá.

A 21. század szakemberei ugyanakkor klinikai lycantropiának nevezik azt a betegséget, amikor valaki állatnak képzeli magát. Ez egy nagyon ritka jelenség, és összefügg a szkizofréniával, amelyre jellemzőek a bizarrnál bizarabb téveszmék. Egy holland pszichiáter, Jon Dirk Blom elemzése alapján a magukat állatnak képzelő egyéneket jellemezheti depresszió vagy bipoláris zavar is (régebbi nevén mániás depresszió).

Blom talált néhány egészen elképesztő esetet.

  • 2010-ben egy francia, depresszióval diagnosztizált nő hanghallucinációkat tapasztalt: az ördög szólt hozzá, és közölte vele, hogy kígyóvá változott. A családja először ördögűzőt fogadott, ám ez nem bizonyult hatásosnak. Pszichiátriára került, ahol megharapta a személyzetet és egy kígyót utánozva csúszott a földön. Később a diagnózist kiegészítették pszichotikus jegyekkel bíró depressziós epizódra.
  • Egy 32 éves jordán férfi azt hitte, hogy tehénné változott. A lycantropiának ezt a különös esetét boantrófiának nevezik. A Biblia egyik története szerint Nabukodonozor király is ebben szenvedett. Gyakran ereszkedett négykézlábra és legelt a pusztán. A jordán beteg egyébként paranoid szkizofréniában szenvedett. Hol azt hitte, hogy fém van a gyomrában, hol pedig, hogy ő Jézus.

Forrás: Psychologytoday

A figyelmetekbe ajánljuk