térképek

335 évig tartott a háború, amiről a felek szinte nem is tudtak

Hatalmi játszmák, melyek a történelmet írják. A legtöbbször így gondolunk a háborúkra, de mi történik akkor, ha nemcsak a történelem, de még az egymással szemben álló felek sem igazán tudják, hogy konfliktus van közöttük? A kérdés akár költői is lehetne, mégsem az, hiszen ismerünk legalább egy ilyen történetet.


Bár a feleket is meglepte, 1651 és 1986 között hivatalosan háború zajlott Hollandia és Scilly-szigetek közreműködésével – utóbbi egy, a brit Cornwall-félsziget csúcsától nem messze fekvő apró szárazföld. A konfliktus eredete egészen az 1642-ben kirobbant angol polgárháborúig vezethető vissza, amikor a hollandok – tőlük szokatlan módon – beszálltak egy idegen állam polgárháborújába.

Ezt is olvasd el! 4 történelmi hátbaszúrás, ami az egész világot megváltoztatta

A flamandok a parlamentaristák oldalán vettek részt a konfliktusban, lévén őket tartották esélyesnek. A másik oldalon régi szövetségeseik, a royalisták voltak, akik árulásnak tekintették döntésüket, ennek okán pedig meg is támadták azokat a holland hajókat, melyek szerettek volna átkelni a La Manche-csatornán.

Miután 1651-re egyértelművé vált, hogy a királypártiak vesztésre állnak, a Cromwell hadvezér vezette parlamentieket Cornwallba, míg a royalisták haditengerészetét az apró Scilly-szigetekre szorította vissza. A hollandok ekkor lehetőséget láttak arra, hogy visszaszerezzék a királypártiak támadásaiból származó veszteségeik egy részét, így 1651. március 30-án hadat üzentek a Scilly-szigeteknek.

Három hónappal később Cromwell csapatai megadásra kényszerítették a royalista flottát, és a Scilly-szigetek ismét a brit parlament ellenőrzése alá kerültek.

A holland flotta ezt követően haza is hajózott, ám a békekötés elmaradt.

Ezt is nézd meg! Különleges fotósorozat: A nagy háború százéves nyomában

Innen egészen 1985-ig kell ugranunk, Roy Duncan helytörténész ugyanis ekkor kezdett el kutatni a 335 éves háborúról szóló történetek kapcsán. Bizonyítékokat keresve pedig írt a londoni holland nagykövetségnek is.

A követség olyan dokumentumokat tárt elé, amelyek arról tettek tanúbizonyságot, hogy Hollandia és a Scilly-szigetek technikailag még mindig háborúban álltak egymással. A konfliktus miatt aggódó Duncan azonnal meghívta Rein Huydecoper holland nagykövetet a szigetekre, hogy írjon alá egy békeszerződést — idézi a Historic UK cikkét a HelloMagyar.

A diplomata ebbe beleegyezett, így 1986. április 17-én hivatalosan is befejeződött a háborús konfliktus Scilly-szigetek és a Holland Királyság között.

A figyelmetekbe ajánljuk