kard

Illusztráció.

Azt hitték olcsó utánzat, pedig valójában 3000 éves ez a kard

A chicagói Field Természettudományi Múzeumban közel 100 éve őrzik azt a kardot, amelyről úgy gondolták, hogy egy bronzkori fegyver jól elkészített másolata. Egy új elemzés azonban kimutatta, hogy a fegyver valódi, és körülbelül 3000 évvel ezelőtt készült.


A márciusi Európa első királyairól szóló kiállítás előkészítése során a Field Múzeummal együttműködő magyar régészek arra kérték az amerikai munkatársakat, hogy vizsgáljanak meg egy a múzeum birtokában lévő kardmásolatot. Így az 1930-as években Budapesten, a Dunában talált kardot a régészek és a múzeum tudósai röntgenfluoreszcens detektorral elemezni kezdték. Tehát röntgensugárzásnak tették ki, hogy ionizálják.

Olvasd el ezt is! Több mint ezeréves kardot fedeztek fel Zala megyében

A v izsgálat során pedig kiderült, hogy a kard szinte teljesen azonos a bronzkori európai kardokkal. Az abban lévő bronz, ón és réz összetevők szintje ugyanis megfelel azoknak.

Általában ez a történet fordítva történik. Amiről azt hisszük, hogy eredeti, arról derül ki, hogy hamisítvány

– mondta Bill Parkinson, a múzeum antropológiai kurátora egy nyilatkozatban.

Bár a kard mintegy 3000 évvel idősebb, mint eredetileg gondolták, a csapat túl későn jött rá, hogy az Európa első királyai című kiállításba bevegyék, ehelyett a főcsarnokban állítják majd ki. Feltételezéseik szerint pedig a kardot egy ősi rituálé részeként dobhatták a Dunába, talán egy elvesztett szerettük vagy egy csata emlékére.

(IFLScience)

A figyelmetekbe ajánljuk