the weeknd egy színpadon egy mikrofonállvánnyal a kezében 2012-ben a coachella fesztiválon

2011-ben jött ki például The Weeknd első nagy dobása, a House of Ballons, aminek most végre az eredeti verziója is felkerült az évfordulóra a streaming szolgáltatásokra. Ajánlunk még 10 másikat ennek alkalmából.


The Weeknd 2011 március 21-én adta ki House of Balloons című mixtape-jét. Akkor senki nem tudta, hogy ki ő, sokan azt se tudták, hogy egy együttesről, vagy egy emberről van szó, ugyanis nem lehetett még arcot társítani a zenéhez. De mindenféle erősebb túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy ez az anyag alapjaiban átformálta a kortárs r&b hangzását és irányát, sötétebb témákat és hangzásokat víve a műfajba.

Az anyag később Trilogy címen egy triplaalbum részeként megjelent hivatalosan is, de a 10 éves évfordulóra The Weeknd elérhetővé tette külön eredeti verziójában is. Sikeresen tisztázta ugyanis az összes hangmintát. Ennek kapcsán úgy gondoltunk, hogy összeszedünk emellé 10 másik lemezt, ami szintén 2011-ben jött ki, vagyis idén lesz 10 éves.

Frank Ocean - Nostalgia, Ultra

2011-ben Frank Ocean elégedetlen volt a nagy kiadóval, amivel szerződésben állt, ugyanis hivatalosan nem engedték saját dalokat kiadni, csak másokén dolgozhatott. De rátalált az Odd Future kollektívára, aminek segítségével kiadott online egy mixtape-et, ami azonnal feltette gyakorlatilag a popzenei térképre, mint a kortárs r&b jövője. Azóta pedig gyakorlatilag ő is átformálta a műfajt boldog, független előadóként. De minden ezzel a mixtape-pel kezdődött, ami azóta se érhető el a használt hangminták miatt egyetlen streaming szolgáltatón sincs fent a YouTube-ot leszámítva.

tUnE-yArDs - w h o k i l l

Merrill Garbus második albumával vált igazán a zenekritikusok kedvencévé. Inventív, zsánereket teljesen organikusan keverő, sajátos stílusa azonnal levett mindenkit a lábáról, aki hallotta. Gyakorlatilag mindegyik dal egy sláger második lemezén, észrevétlenül bejárva egy halom műfajt folktól és rocktól r&b-n és funkon át egészen free jazzig és afrobeatig többek között.

Metronomy - The English Riviera

Ha a koronavírus-járvány nem húzta volna ezt is keresztbe, akkor idén pont legjobb lemezük 10 éves évfordulóján láthattuk volna élőben a Metronomyt. De legalább ha minden jól megy, jövőre hallhatjuk végre élőben is a The English Riviera dalait. Tökéletes lemez ahhoz, hogy egy forró tengerparti bulin érezzük magunkat valahol a trópusokon, ahol időnként azért elszomorodunk az exünkre gondolva.

Danny Brown - XXX

Danny Brown második lemezén úgy döntött, hogy lép egy nagyot előre, ami a hangzását és stílusát illeti, kísérletező konceptalbumával pedig először tesztelte rajongóit. Az első kísérlet pedig akkora sikerrel járt, hogy azóta egyre bátrabban és bátrabban merészkedik új vizekre, ami hangzását illeti. Közben pedig rideg képet fest Detroit hanyatlásáról szövegeiben. Ráadásul még ma is izgalmasan hat, 10 évvel később.

Black Lips - Arabia Mountain

Senki nem látta jönni valószínűleg, hogy a nem túl családbarát koncertjeiről ismert Black Lipst összehozza a Scott Pilgrim filmzenéje miatt jött újkeletű ismertség Amy Winehouse és Adele sztárproducerével, Mark Ronsonnal. Az Uptown Funk későbbi szerzője viszont karrierjük legjobb lemezét hozta ki az atlantai punkokból. A dalok egyszerűek, nem élnek vissza a hallgató türelmével, de mind fülbemászó.

The Strokes - Angles

2001-ben a The Strokes új életet lehelt az Is This Ittel az akkor igencsak gyengélkedő rockzenébe, egy új hullám egyik legsikeresebb bandájaként. 10 évvel később pedig kiadták addigi legkalandozóbb, legsokszínűbb, de egyik legegységesebb albumukat is, ami talán a legjobb máig az első óta. Újabb 10 évvel később pedig megnyerték életük első Grammy-jét 2021-ben. Reméljük, az elmaradt Sziget-fellépésüket bepótolják még egyszer.

SebastiAn - Total

SebastiAn a Justice által fémjelzett french electro újhullám része volt, mire pedig eljutott első hivatalos bemutatkozólemezéig, a Totalig, már kisebb sztár volt a szcénában. Első nagyobb anyaga pedig egy tökéletes és eklektikus vad, hullámvasút szerű utazás időnként teljesen különböző hangok és hatások elegyével, ami folyamatosan fenntartja a figyelmet valamilyen újabb izgalmas ötlettel.

Tom Waits - Bad As Me

Már 10 éve annak, hogy utoljára új lemezt adott ki Tom Waits, szóval előfordulhat, hogy a Bad As Me karrierje utolsó hosszabb anyaga. Reménykedünk benne, hogy idővel újra meglep minket valami, de ha végül ezzel zárja le igencsak gazdag életművét, akkor ez egy tökéletes és kerek lezárás. Ugyanis a Bad As Me karrierje egyik legjobb albuma.

Anna Calvi - Anna Calvi

Anna Calvi bemutatkozólemeze akkora dobás volt, hogy olyan legendák is rögtön a rajongóivá váltak, mint Nick Cave, akit azóta több turnéra is elkísért előzenekarként. Ráadásul már a lemezen is olyan legendák dolgoztak, mint Brian Eno, aki két számhoz háttérvokált szolgáltatott, vagy éppen PJ Harvey producere, Rob Ellis. Calvi pedig, aki a való életben egy pici és csendes, gyakorlatilag bármekkora teret képes betölteni hangjával, az az érzése az embernek debütjét hallgatva.

Lykke Li - Wounded Rhymes

A legtöbb ember Lykke Litől valószínűleg csak az I Follow Riverst ismeri és semmi mást. Pedig az a hatalmas sláger csak az egyik fantasztikus dal a sok közül a lemezen, amin szerepel, méltatlanul elhomyosítva azt. A Wounded Rhymes ugyanis a svéd énekesnő legjobb lemeze, ami szállítja a legismertebb kislemeze atmoszférikus melankóliáját, de olyan játékosan és változatosan, ahogyan azóta egyik további lemeze sem.


A figyelmetekbe ajánljuk