Ez a két ország megerősödött a járvány alatt

A fejlettebb országok közül mindössze kettőben növekedett a tavalyi évben a gazdaság. Mutatjuk, melyek ezek.


Az OECD számításai alapján a G20 (a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Uniót tömörítő szervezet) együttes GDP-je 3,3 százalékkal csökkent 2020-ban. Csupán két országban mutatott növekedést a gazdaság: Kínában ez a növekedés 2,3, Törökországban pedig 1,8 százalékos volt.

Noha a járvány Kínából indult, rövid idő alatt megfékezték és beindították a gazdaságot, emiatt volt kimutatható növekedés. A törökök teljesítménye azonban meglepő.

Nagy-Britanniában volt a legnagyobb gazdasági visszaesés, ahol 9,9 százalékos GDP-csökkenést jegyeztek fel. Az OECD azt várja, hogy a G20-csoport idei gazdasági növekedése 6,2 százalékos legyen.

A magyar gazdaság 5 százalékkal csökkent 2020-ban. 1995 óta ennél rosszabb évünk csak 2009-ben, a pénzügyi világválság idején volt gazdaságilag.

A párizsi székhelyű OECD szervezet szerint továbbá a G20-ak GDP növekedése 2,1 százalékra mérséklődött a tavalyi utolsó negyedévben a harmadik negyedhez képest, amikor még 7,8 százalékos bővülés volt észlelhető. Ezt a járvány újabb hulláma okozhatta.

(Forrás: Haszon)


A figyelmetekbe ajánljuk