person holding baby's index finger

Életeket menthet, hogy mikor vágják el a köldökzsinort

Egy kutatás olyan kismamákat hasonlított össze, akik vagy 60 másodpercig halogatták a csecsemők köldökzsinórjának elszorítását, vagy a születést követő 10 másodpercen belül megtették azt.


Ha csak 60 másodpercet várunk a köldökzsinór elszorításával, a nagyon koraszülött csecsemőknek több esélyük van túlélni, és az új kutatások szerint csaknem egyötödével csökken a halálozás és a fogyatékosság kockázata is a gyermekkor első két évében. Egy ausztrál vezetésű tanulmány, amelyet 7 ország 25 kórházában végeztek, több mint 1500 koraszülött csecsemő egészségi állapotát vizsgálta két évvel azután, hogy világra jöttek.

Azoknak az újszülötteknek, akiknek a köldökzsinórját egy perccel később, és nem közvetlenül a születés után szorították el, jobbak voltak a túlélési esélyei kétéves korukban. A köldökzsinór elszorításának késleltetésével több vér áramlik a méhlepényből a babákhoz, az extra vörösvértestek, immunsejtek és őssejtek pedig vélhetően segítik az újszülöttek egészséges oxigénszintjének elérését és a fertőzések leküzdését. Ez létfontosságú lehet annak az 1 millió csecsemőnek, aki világszerte évente 30 hetes terhességgel születik.

Korábbi kutatások szerint a köldökzsinór elszorításának késleltetése javítja a csecsemők túlélési esélyeit az élet első napjaiban, és kevesebb csecsemő hal meg a kórházban. Ez a legújabb elemzés egy lépéssel tovább megy, és több mint 1600, 10 héttel korábban született, nagyon koraszülött csecsemő kétéves kori egészségi állapotáról számol be.

Ez az eddigi legnagyobb klinikai vizsgálat, amely a késleltetett és az azonnali köldökzsinórlekötést hasonlítja össze a 30. hét előtt született, kritikus állapotban lévő, nagyon koraszülött csecsemők esetében. Amikor a kutatók az 1531 csecsemőre vonatkozó adataikat egy másik vizsgálat eredményeivel kombinálták, így összesen 1637 csecsemőre duzzasztva a vizsgált csecsemők számát, arra jutottak, hogy a köldökzsinór elszorításával való 30 másodpercnél hosszabb várakozás csaknem ötödével csökkentette a halálozás és a fogyatékosság relatív kockázatát kétéves korban.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk