Egy fán pihenő panda
Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy a pandák fekete-fehér színe nem feltétlenül a természetben való álcázásra lett kitalálva, egy új tanulmány szerint viszont nagyon is elősegíti az emlős bundájának játékossága a rejtőzködést.


Ez természetesen nem újkeletű gondolat, tudósoknak azonban első alkalommal sikerült – fejlett képelemzési technikákkal – az állat álcázási képességeit tesztelni, felhasználva a pandákról természetes élőhelyükön készült ritka fotókat.

A Bristoli Egyetem munkatársa, Nick Scott-Samuel pszichológus szerint azért találjuk furcsának a pandák bundáját, mert mindig viszonylag közelről, valamint – szó szerint – nem természetes háttérrel látjuk őket.

Amikor látjuk őket, akár fényképeken, akár az állatkertben, szinte mindig közelről, és gyakran olyan háttér előtt, amely nem tükrözi természetes élőhelyüket

– mondta Samuel, aki azt is hozzátette, hogy egy ragadozó szemszögéből nézve az óriáspanda valójában kifejezetten elég jól álcázza magát.

A kutatócsoport megállapította, hogy a fekete szőrzetfoltok segítenek az óriáspandának abban, hogy jól elvegyüljön a fatörzsek és az erdő sötétebb részei között, míg a fehér foltok nyáron a lombok viaszos, tükröződő fényéhez, télen pedig a hóhoz illeszkednek. Egyes pandáknak barna fakó foltjai is vannak, amelyek egyfajta köztes álcázószínként működnek.

Egy sziklafaln\u00e1l pihen\u0151 panda

yongzheng xu/Unsplash

A tanulmányból az is kiderül, hogy a nagy, jól elkülönülő fekete-fehér szőrzetfoltok szintén megnehezítik az óriáspanda felismerését.

Ezt az álcázási technikát zavaró színezésnek nevezik, ezek a foltok ugyanis lényegében megbontják az állat vizuális körvonalait.

A kutatás részét képezte meg még egy összehasonlító elemzés is, mely során a tudósok olyan fajokkal mérték össze a pandák rejtőzködő képességeit, melyek szintén jól álcázzák magukat a természetben. A kutatók a képeken egy speciális színtérképezési technikát, a Quantitative Color and Pattern Analysis (QCPA) nevű módszert alkalmaztak, kiderült, hogy a pandák kifejezetten jól teljesítenek.

A QCPA képelemzés során a színt és a mintázatot, valamint a fénysűrűséget együttesen vizsgálják. Azt nézik meg, hogy a színek hogyan helyezkednek el egymás mellett, mennyire jól meghatározottak a minták élei, a területek közötti kontrasztok szintje és még sok minden más.

Az eredményekből szintén azt derült ki, hogy a pandák kifejezetten jó álcázóképességgel rendelkeznek.

Forrás: ScienceAlert

A figyelmetekbe ajánljuk