panda
Nem számít veszélyeztetettnek, ám még mindig sérülékeny.


A kategóriát akkor változtatták meg, amikor a vadon élő óriáspandák száma elérte az 1800-at. Jelenlegi státuszuk életkörülményeik javulását és az élőhelyük épségének megóvására tett kínai erőfeszítéseket tükrözi.

Az óriáspandákat Kínában évekkel azután sorolták új kategóriába, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2016-ben a levette a veszélyeztetettek listájáról, és a sebezhetők közé helyezte őket. Akkor a kínai szakértők vitatták a döntést arra hivatkozva, hogy ennek alapján az emberek azt hihetik, csökkenthetők a védelmi erőfeszítések.

A kínai közösségi média felhasználói örömmel üdvözölték a friss kínai döntést, mert ez azt bizonyítja, hogy van értelme a védelemnek.

Szakértők szerint a siker nagy mértékben annak a kínai erőfeszítésnek tulajdonítható, amellyel újratelepítették és újranépesítették a bambuszerdőket. A bambusz a pandák étrendjének 99 százalékát képezi. Az állatkertek szintén nagy erőkkel igyekeznek növelni a pandák számát a fogságban tartott állatok szaporítási módszereinek segítségével.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk